Felhívás!

Hangszeres sikerek

Hangszeres sikerek Cseperedő

Kitűnően szerepeltek a Plugor Sándor Művészeti Líceum fuvola és klarinét szakára járó diákok a májusban szervezett nemzetközi versenyeken. Az eredményekről Császár Katalin, a fúvós katedra vezetője számolt be lapunknak.

– A virtuális tér megfosztott minket olyan eszközöktől, amelyek ennek a módszernek a lényegét képezték. Nem voltak személyes kontaktusaink, a megérzések is talán nehezebbek voltak, ezért óriási feladat volt a tanulás, tanítás, gyakorlás és az, hogy mit, hogyan kezdünk a mostani helyzettel. Hitem szerint minden negatívként átélt dolgot (vírus, félelem, bezártság) azért kaptunk, hogy tanuljunk. Én úgy gondolom, ha jól tesszük a dolgunkat, talán pozitívumot is lehet kihozni ebből. Megpróbáltunk tenni is azért, hogy így legyen! – magyarázta a Császár Katalin.

Diákjai két nemzetközi versenyen vettek részt és kitűnő eredményeket értek el.

A temesvári International Competition „Path to Celebrity” versenyen első díjban részesültek: Molnár Kitti második osztályos furulyás, a hatodikos Sebestyén – Lázár Kata fuvolás, a tizenegyedikes Máthé Izabella fuvolás és a tizedikes Kádár Balázs klarinétos, akit Gábor Szabolcs készített fel a megmérettetésre. Második helyen végzett a negyedikes fuvola szakos Szabó-Bász Misha.

A Brassói 12. „Aulodia” Nemzetközi Versenyen mindannyian első díjban részesültek.

– Ilyenkor érzem, látom, hogy a sok-sok idő, energia, a rengeteg munka, szeretet, amit a fiataloknak adok, adunk egymásnak, milyen gyönyörűen megtérül és virágzik! Szeretnék köszönetet mondani a kísérő kollégáinknak, akik mindig a megfelelő helyzetekben rugalmasak voltak, a munkánkat teljessé, felemelőbbé tették! Ide sorolnám Szabó-Siklódi Levente, Simon Vilmos és nem utolsó sorban Kömíves-Bokor Zsuzsa zongoratanárokat – emelte ki.

Császár Katalin szerint nagyon fontos a jó tanár-diák viszony a mindennapi közös munkában, a fejlődésben, a felkészülésben.

– A tanári hivatást és a tanítványt egyaránt nagyon kell szeretni ahhoz, hogy abból olyan pozitív fejlődést tükröző eredmény szülessen, ami elégedettséggel jár. Számomra fontos, hogy bizalmi kapcsolatot alakítsak ki növendékeimmel. Ha a bizalom jelen van, az együttműködés is jelen van. Együttműködés által pedig gyorsabb fejlődés is várható. Alapvető dolognak tartom, hogy ne csak diákként, hanem emberként is foglalkozzam minden egyes tanítványommal, ami – egyéni oktatásról lévén szó – könnyebben kivitelezhető. Nagy hangsúlyt fektetek tehát a tanítás mellett arra, hogy a gyerek érezze rajtam azt az őszinte érdeklődést és szeretetet, ami személyére irányul – tette hozzá.

Meggyőződése, hogy zenetanárnak lenni hivatás.

– Ez nem foglalkozás, hanem mély elkötelezettséget igénylő hivatás! Ha munkájával szebbé, nemesebbé teheti a világot, akkor rendben van. A zeneoktatás gyermekekkel és kiskamaszok nevelésével foglalkozik, akik rengeteg szeretetből fakadó türelmet igényelnek. Tehát két dolog fontos a feladatok megoldásához: szeretet és türelem, még a szakmai felkészültségnél is fontosabb – summázta.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.