Felhívás!

Kisiskolás Népdalcsoportok Találkozója

Kisiskolás Népdalcsoportok Találkozója Cseperedő

Június 15-én került sor 3. alkalommal a Kisiskolás Népdalcsoportok Találkozójára Kézdivásárhelyen, a Sportcsarnok előterében. Egy év kényszerszünet után nagy örömmel készültünk erre a rendezvényre, amelynek eredeti helyszíne a csernátoni Haszmann Pál Múzeum lett volna, de az időjárási viszonyok ezt nem tették lehetővé.

A találkozó mottójaként Kallós Zoltán gondolatát választottuk: „Addig leszünk magyarok, amíg magyarul énekelünk és magyarul táncolunk”, amely részben meg is fogalmazza a találkozó célját. Ez a kijelentés szépen egybecseng Kodály Zoltán hitvallásával, mely szerint: „Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának.” Mi is fontosnak tartjuk, hogy tanítványaink megismerjék népdalkincsünket, megtapasztalják az együtt éneklés örömét, büszkén és szeretettel öltözzenek népviseletbe, hisz ez ünnep, örömszerzés, közösségi élmény.

A népdaltalálkozóra 13 dalcsoport jelentkezett be, összesen 157 résztvevővel. Kézdivásárhelyről a Petőfi Sándor Általános Iskolából két csoport, a Nagy Mózes Elméleti Líceumból szintén két csoport énekelt. Kézdiszentkeresztről is két csoport érkezett, továbbá részt vettek a találkozón a kézdiszentléleki, lemhényi, dálnoki, esztelneki, bélafalvi iskolák népdalcsoportjai is.

A rendezvényt a tanítók népdalcsoportja nyitotta meg háromszéki népdalokkal. Ezt követte a kézdivásárhelyi és kézdiszentkereszti kisiskolásokból álló öttagú Rezeda népdalcsoport, majd a már említett népdalcsoportok.

Utolsóként a Nefelejcs népdalcsoport énekelt, melynek tagjai tulajdonképpen már kinőtték a kisiskolás kort. A népdaltalálkozó első két évében ők is felléptek saját csoportjaikkal. Népdalvetélkedőkön, népdaltalálkozókon összebarátkoztak, és most egy új csoportot alkotva, örömmel jöttek el harmadszor is.

Köszönjük tanító kollégáinknak, hogy idén is lelkesedéssel és szeretettel támogatták ezt a kezdeményezésünket, felkészítették tanítványaikat, illetve részt vettek a közös éneklésben, hogy ezáltal mindannyian feltöltődjünk, kikapcsolódjunk és ünnepeljük a magyar népdalt. Hálás köszönet minden jószándékú, segítőkész támogatónak, szülőnek a lelkes hozzáállásért és közreműködésért.

Füleki Katalin és Gábor Judit szervező tanítónők

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.