Felhívás!

Győztes karatéka

Győztes karatéka Cseperedő

A sepsiszentgyörgyi Olosz Panna óvodás korától karatézik. Kitartó munkája meghozta gyümölcsét, hiszen kilencévesen az első nemzetközi versenyén, a Szigetszentmiklóson megszervezett 32. Tatami-kupa karateversenyen korcsoportjában első helyen végzett. A rangos megmérettetésen 15 nemzet közel 1000 sportolója nevezett. 

– Panna már óvodás kora óta jár hozzám edzésekre. A munkát és az edzéseket fegyelmezetten és korát meghazudtoló komolysággal kezeli. Szorgalma nem csak a tatamin, hanem az iskolai teljesítményében is kitűnik. Egy igazi csendes harcos – jellemezte tanítványát Vass Hunor.

Habár ez nem feltétlen az utánpótlás sportolók szintjére tervezett viadal, Panna kitartott és egészen a döntőig menetelt, ahol taktikus és fegyelmezett magatartásával sikerült is győznie.

– Nyilván a célunk közös volt, nyerni! Én egy kicsit másként, reálisabban közelítettem meg, de hál’ Istennek bomlott a papírforma. Panna hangulata mondhatom, konstans. Érzelmet soha nem látok az arcán, ami az edzéseket illeti, a versenyen is csak a győzelem pillanatában nyílt meg és önfeledten örült. Gyermekre nem jellemző céltudatossággal a döntő előtt megkérdezte – itt már volt két győztes meccse, legyőzve két szlovák ellenfelét –, hogy még hány meccse van az aranyéremig és az áhított serlegig. Mondtam neki, hogy a döntő következik. Mivel sokat nem beszél, bólintott, és éreztem rajta, hogy kell ez neki és meg tudja csinálni. Amikor kihirdették a győztest, lejött a tatamiról és a nyakamba ugrott. Ez a pillanat, ami mindent feledtet egy edző és tanítvány életében, ami a felkészülés viszontagságait illeti – tette hozzá a Sport-All Egyesület edzője.

A Székely Mikó Kollégium másodikos kisdiákja középcsoportos óvodásként kezdett el karatézni. A sportág nem volt ismeretlen számára, hiszen bátyja is ezt gyakorolta.

– Heti háromszor van edzésünk és mindig másfél órát tart. Nagyon sok mindent csinálunk edzéseken: erősítünk, nyújtunk, gyakoroljuk a küzdelmet, rúgásokat, ütéseket, védekezést, támadást. A karaténak köszönhetően sok barátot szereztem. Nagyon érdekesek az edzések, a Sensei meg vicces, de szigorú is. Sokat tanulunk tőle, s egyre ügyesebbek vagyunk mindannyian. Eddig házi versenyeken és a Hungarian Open-en vettem részt és mindig sikerült első helyen végezni. A szigetszentmiklósi viadalon is szerencsére minden jól sikerült és minden meccsemet megnyertem. Nagyon boldog voltam, hogy sikerült győznöm és alig vártam, hogy átvehessem a kupát – mesélte Panna.

Elismerte, hogy a verseny előtt kicsit izgult, mert nem igazán tudta, mi vár rá, hogy zajlik majd a viadal, de az edzőjének sikerült őt megnyugtatnia, így a versenyre tudott koncentrálni. Pihenésre sok idő nincs, hiszen a versenynaptárban további megmérettetések szerepelnek. 

– Panna és egyben a csapat egyik fő versenye az április végén megrendezendő WKF Magyar Karate Bajnokság, de úgy döntöttem, jövő héten a Román Bajnokságban is indítom. Nyilván a járványhelyzet csökkenésével várható, hogy az országon belül is lesz több verseny, amelyen szeretnénk indítani versenyzőinket – közölte Vass Hunor.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.