Felhívás!

Gyermekszínjátszók találkozója

Gyermekszínjátszók találkozója Cseperedő

Évek óta a Szent György Napok keretében zajlik a gyermekszínjátszó találkozó országos szakasza, melynek idén is a Váradi József Általános Iskola adott otthont. A rendezvényen hét csoport lépett fel: a megyeszékhelyi, kézdivásárhelyi, csernátoni, baróti és felsőrákosi gyerekek mellett csíkszentdomokosi és kőrispataki gyerekek mutatkoztak be.

Az 1-4. osztályos korcsoport nagyrészt mesefeldolgozásokat vitt színpadra, az 5-8. osztályosokat képviselő baróti Tanulók Házának színjátszói pedig A Pál utcai fiúk színpadi adaptációjának egy részletet mutatták be.

Prezsmer Boglárka dramaturg és drámapedagógus – a zsűri elnöke – örömmel nyugtázta, hogy a háromszéki csapatok a megyei találkozón elhangzott szakmai tanácsokra nyitottak és befogadóak voltak.

– A megyei találkozó után egy szakmai megbeszélésre hívtuk vissza a pedagógusokat, tanácsok és javaslatok is elhangzottak a szakemberek részéről. Most nagy örömmel tapasztaltuk, hogy ezeket felhasználták, erre a találkozóra olyan megoldásokat próbáltak beépíteni, amelyek a színpad nyelvén igyekeznek fogalmazni, életképesebbek és játékosabbak. Változtak az előadások és ez jó érzés, hiszen a mi munkánk is több annál, mint a klasszikus értelemben vett zsűrizés – az előadások minősítése. A mi munkánk a játékba vetett hit erősítése, a gyermekekkel végzett felelősségteljes és örömteli együttes munka megőrzése, illetve a művészi ízlésre való igény ébrentartása, és nem a versenyeztetés – magyarázta Prezsmer Boglárka.

Jövőre interaktívabbá szeretnék átalakítani a találkozót, műhelymunkákkal színesíteni, egy-két napos együttlétté tenni, ahol lehetőség adódik egymás munkájába betekinteni. Ez a közösen eltöltött idő a színházi minőségre és a produkciókra is pozitívan hatna. Igény mutatkozott a szakmai továbbképzés iránt is.

– Tervezzük a színjátszással foglalkozó képzések népszerűsítését, mert a színház nevelő értékét érdemes újra és újra megerősíteni magukban, illetve tudatosítani, hogy a művészi ízlés gyermekszínjátszás által történő alakítása is felelősségünk. Arra is biztattuk a pedagógusokat, hogy ne csak megírt és jól bejáratott történetekhez vagy mesefeldolgozásokhoz folyamodjanak, hanem merjenek a saját csoportjukból kiindulva önálló témákat, történeteket is színpadra vinni a gyerekek személyiségére szabott színházi nyelvvel. Hiszen nem attól lesz egy produkciónak színházi ereje, ha jelmez, díszlet, kellék vagy zenei hatások vannak benne, hanem a játékban feloldódott, személyesen megélt valódi élmények által. Ez egy nagy út, sok munka vár még ránk ahhoz, hogy minőségi művészi élményben legyen része gyereknek és felnőttnek egyaránt. A pedagógusok is pontosan tudják, hogy az igénytelen művészi ízlést kijavítani hihetetlenül nehéz, ezért érdemes már zsenge korban elkezdeni – tette hozzá.

A 13. Gyermekszínjátszó Találkozó országos szakaszán az 1-4. osztályosok közül Aranyoklevéllel jutalmazták a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum tanulóit a Minden egér szereti a sajtot című darab színreviteléért és a csíkszentdomokosiakat A fájós fogú oroszlán című előadásukért. Ezüstoklevelet kaptak a felsőrákosiak A pletykás asszonyokért és a Váradi József-iskola A varjúkirály ajándéka című mesejátékért. Bronzoklevelet érdemeltek a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum diákjai A széttáncolt cipellők előadásukkal, Rézoklevéllel térhettek haza a csernátoni gyerekek, akik Muharay Elemér: A nyúl, az oroszlán és a többiek mesejátékát hozták el. Az 5-8. osztályosok kategóriában a baróti Tanulók Klubjának csapata Aranyoklevelet vehetett át.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.