Felhívás!

Gyalogló ovisok

Gyalogló ovisok Cseperedő

Közel 300 megyeszékhelyi óvodás kapcsolódott be a gyaloglás nemzetközi napja alkalmából szervezett, az egészséges életmódot, a mozgást népszerűsítő akcióba. A kezdeményező Csipike Napközi Otthon óvodásai a Gulliver Napközi Otthonba járó pajtásaikat is meghívták, hogy közösen barangoljanak az őszi pompába öltözött Erzsébet parkban.

 

A Csipike Napközi Otthonban első alkalommal ünnepelték meg a gyaloglás nemzetközi napját. A 75 kiscsoportos óvodás az intézmény és a szomszédos Mikes Kelemen Líceum udvarán játszott, szaladgált, míg a nagyobbak a központi park őszi színekben pompázó sétányain vonultak fel kezükben a világnap szimbólumával. A kellemes sétára barátaikat, a Gulliver Napközi Otthon közép- és nagycsoportos óvodásait is meghívták. A gyaloglás során, a bágyadt őszi napsütésben színes leveleket, gesztenyét is gyűjtöttek. A Csipike Napközi Otthonból hét, a Gulliverből öt csoport kapcsolódott be az akcióba.

– Nagyon fontosnak tartjuk az egészséges életmódra való nevelést, óvodánk hitvallása, hogy környezettudatosan éljünk. Ezt mindig szem előtt tartjuk mind a mindennapokban, mind a szervezett tevékenységeken, és igyekszünk a gyerekekben is tudatosítani, elmélyíteni ezt a szemléletmódot. A mai gyerekek sajnos keveset mozognak, az óvodába is autóval hozzák őket a szülők, és úgy is távoznak. Ez a kezdeményezés, melyhez a mi óvodánk is csatlakozott, egy figyelemfelkeltés is, célunk ráirányítani a kicsik és a nagyok figyelmét is a gyaloglás fontosságára. Jövőben lehet, hogy már a szülőket is bevonjuk – mondta el Nagy Erzsébet, a Csipike Napközi Otthon igazgatója.

A tanintézményben kiemelten kezelik a környezeti nevelést, a megyében elsőként nyerték el a Zöld óvoda címet 2014-ben. Egy évvel később megszerkesztették és kiadták a Barangolókönyvet, melyben őszi, téli és tavaszi túraútvonalakat javasoltak a családoknak.

– Az elmúlt két tanévben a Barangolókönyvet a családoknak ajánlottuk. A gyerek életkori sajátosságait szem előtt tartva javasoltunk túraútvonalakat. Az ott készült fényképeket be kellett ragasztani a kis füzetecskébe, a gyerek rajza mellé, s aki kitartó volt, és mind a három útvonalat végigjárta egy barangoló-oklevelet kapott. Idéntől szeretnénk ezt szervezett csoport–szülő-tevékenységgé alakítani és kiterjeszteni a módszertani műhely szintjére – magyarázta Nagy Erzsébet.

 

Október 15. a gyaloglás nemzetközi napja, melynek a gyaloglás megismertetése, megszerettetése a célja. A nemzetközi mozgalmat a Rio de Janeiró-i Föld-konferenciához kapcsolódva indították útjára a szervezők 1992-ben, 1995-ben már a Föld összes kontinensén rendeztek gyalogló napot. A világ minden részén megrendezett esemény keretében igyekeznek a lehető legtöbb embert mozgósítani a rendszeres testmozgás és az egészséges életmód érdekében, hogy újra felfedezzék a gyaloglás örömét és hasznosságát.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.