Felhívás!

Elsődíjas művészetisek

Elsődíjas művészetisek Cseperedő

Tizenkettedik alkalommal szervezték meg a Crai Nou nevet viselő országos klasszikus cantoversenyt, melyre az ország minden részéről neveztek be középiskolás tanulók. Az online vetélkedőn a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum is képviseltette magát. Sebestyén-Lázár Enikő tanítványai: Keresztes Antónia és Hodor Balázs első díjban részesültek.

A tizedik osztályos Keresztes Antónia (kiemelt fotó) a Plugor Sándor Művészeti Líceum klasszikus cantoszakán tanul, e mellett zongoraórákra is jár. Kilencedikben a Sigismund Toduțã Országos Versenyen a második helyen végzett, idén pedig a Crai Nou vetélkedőn már első díjas lett.

– Számítottam erre az eredményre, mivel ezért gyakoroltam minden nap. Úgy gondolom, hogy megérdemeltem ezt a helyezést, és továbbra is szeretnék elérni minél több jó eredményt. Ez a helyezés motivál, hogy kitartóan folytassam a gyakorlást és újabb célokat tűzze ki és valósítsak meg – magyarázta Antónia.

Az, hogy a vetélkedő online zajlott – a zsűri a beküldött videókat értékelte –, Antónia számára könnyebbséget jelentett, hiszen így nem volt lámpaláza.

– Az online oktatás végett, de nem volt alkalmam élőben fel lépni, lámpalázas vagyok, viszont az elmúlt időben kezdtem leküzdeni ezt a szorongást. Az éneklésnél több mindenre oda kell figyelni egyszerre, fontos az előadó kisugárzása, a légzéstechnikák, a hangszín tisztasága, az énektechnika és nem utolsó sorban a zenei tudás – fejtette ki.

Meglátása szerint nem könnyű a művészetis diákoknak, hiszen más iskolákhoz képest, nehéz összeegyeztetni a művészetet és a tanulást. – A gyakorlásra szánt idő rengeteg munkát vesz igénybe, de megéri az erőfeszítést. Elsődleges célom az, hogy továbbra is fejleszszem a hangomat, főképp a technikai részét. Az iskola befejezése után, az a tervem, hogy tanulmányaimat Nagyváradon folytassam, a Partiumi Keresztény Egyetem zenepedagógia szakán. A többi majd eldől – mondta.

Antónia szabadidejét családjával, barátaival és természetesen gyakorlással tölti.

A kilencedikes Hodor Balázs neve már ismert az olvasók előtt, hiszen korábban népdalvetélkedőkön is bizonyított, de a legbüszkébb a cantovetélkedőn elért első helyezésére.


– Ez egy más műfaj, és nagy öröm számomra, hogy ebben is kipróbálhattam magam, és első helyezést értem el. Számítottam erre az eredményre, mert rengeteg munkám van benne, minden este és még a szabadidőmben is gyakoroltam. A sikerhez tehetség is kell, viszont rengeteg gyakorlást és türelmet igényel. Az, hogy online zajlott a verseny megkönnyítette a helyzetem, mert nem izgultam, és nyugodtan elő tudtam adni a darabjaimat – mesélte Balázs, aki számára az elért helyezés ösztönző hatású. – Ez az eredmény igazolja, hogy a befektetett munka meghozza az eredményt, és ösztönöz, hogy továbbra is kitartóan gyakoroljak. Egy ilyen jellegű vetélkedőn elsősorban fontos a jó megjelenés. Fontos hogy együtt dolgozzunk a korrepetitor tanárral, figyelnünk kell a helyes légzésre és az előadásmódra – tette hozzá.

A járványügyi helyzet miatt megritkultak a fellépések, ami negatív hatással van egy előadóművészre.

– A pandémia miatt rég nem volt fellépésem, ezért egy kicsit lámpalázas vagyok, de ezt próbálom leküzdeni. A leghatásosabb módszer, ha nem arra gondolunk, hogyan fogjuk elrontani, hanem próbálunk megnyugodni, és pozitívan gondolkodni – fejtette ki.

Tapasztalata szerint egy művészetis diák élete nagymértékben eltér egy elméleti líceumos diákétól.
– Nagyon nagy hangsúlyt kell fektetünk a zenére, viszont az általános műveltség órákon is helyt kell állnunk. Reggeltől estig óráink vannak, ez néha fárasztó, de kifizetendő – mesélte.

Balázs szabadidejét gyakorlással, olvasással és pihenéssel tölti.

Tanulmányait a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem magán-ének szakán folytatná, tanár vagy operaénekes szeretne lenni.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.