Felhívás!

Egy zenészcsalád karanténja

Egy zenészcsalád karanténja Cseperedő

A koronavírus-fertőzés terjedésének megakadályozását célzó intézkedések hatására családok szorultak a négy fal közé, a nappalik tantermekké változtak, a szobák koncerttermekké. Az ének vagy zene szakos diákoknak a napi gyakorlás kötelező, s hogy a koncertélmény is meglegyen, egyre több kulturális intézmény szervez online előadásokat. A megyeszékhelyi Plugor Sándor Művészeti Líceum igazgatónője, Sebestyén-Lázár Enikő és két zene szakos lánya, az ötödikes Kata és a kilencedikes Regina a Magyarság Háza felkérésére közös karanténkoncertet tartott.

– A Magyarság Házának munkatársai folyamatosan tartják a kapcsolatot a közönséggel, nagyon sok érdekes online előadást tesznek közzé oldalukon. Megtiszteltetés volt a számunkra ez a megkeresés, időnk is volt a felkészülésre, és mindhármunknak jól jött a közös zenélés. Ennek is megvolt a varázsa, felöltöztünk népviseletbe, mintha fellépésre készülnénk, a férjem is be volt vonva, ő készítette a felvételt, és lelkesített minket. Bartók Béla-népdalfeldogozásokat adtunk elő a lányaimmal zongora, fuvola és ének társításban, amit a napokban közölt le a Magyarság Háza – mesélte Sebestyén-Lázár Enikő.

A kilencedikes zongora szakos Reginának nem ez az első ilyen jellegű fellépése. Korábban írt egy saját szerzeményt Március idusán címmel, arról is készült videó, amit még márciusban közzétett a Magyarság Háza mint premier előadást. Nagy sikere és nézettsége volt a műnek, sok pozitív visszajelzést kapott, és ez még jobban motiválta a gyakorlásban és a zeneszerzésben.

– Érdekes időszak egy zenésznek, egy színpadi embernek a bezártság, de szerencsére az internet nyújtotta számos lehetőséggel már otthonról is koncertezhetnek. Sok ilyenszerű projektben vehettünk, vehettem részt a karantén alatt. Énekes csapatommal a Classical Singers-szel készítettünk karantén dalt, részt vettünk a Zene a közösségben, a Városimázs iroda által szervezett projektben, lesz egy iskolai szintű meglepetésünk is, a Plugor Sándor Művészeti Líceum 30. évfordulójára, és még készülnek a meglepetések. Természetesen ez a fajta előadás, fellépés nem ugyanaz, mint a közönség előtt, hiányzik a személyes kapcsolat, de hát a zene utat keres magának, és valahol, valamilyen formában feltör és kiömlik. Ezért örvendek, hogy ezt a pályát választottam, annyi stressz, gond és méreg levezethető zenével, tehát mi folyton terápián vagyunk, zeneterápián – fejtette ki.

Arra a kérdésre, hogy hogyan telik egy zenész család karanténja, mosolyogva válaszolt.

– Zeng az egész ház reggeltől estig, szüntelen. Ha nem a saját „hangszereinktől”, akkor a rádióból, televízióból vagy telefonról szól a zene, vagy épp karanténvideót rögzítünk. És ami szól, az hol klasszikus zene, hol jazz, hol meg opera. Nagyon rákattantunk az operára, nagyon jól lehet rá tornászni, a férjem, szegény, már csak munkába jár, ott csendesebb. Természetesen ez félig vicc, de van benne igazság is. Estére próbálunk lecsendesedni az ő kedvéért – mondta Sebestyén-Lázár Enikő.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.