Felhívás!

Dalos madár, kis pacsirta

Dalos madár, kis pacsirta Cseperedő

Tizenöt óvodából tizenkilenc népviseletbe öltözött nagycsoportos gyerek vett részt a Dalos madár, kis pacsirta című megyei népdalvetélkedőn. A Pinocchio Napközi Otthon által szervezett rendezvényre március 4-én került sor a tanintézmény székhelyén.

A két éve elindított műhelyszintű vetélkedőt terjesztettük ki a megyére. Felhívásunkra Háromszék egész területéről jelentkeztek óvodák. Ez világosan jelzi, hogy mi, óvodapedagógusok szívügyünknek tekintjük gyermekeink zenei nevelését, amelynek során megismerkedhetnek népünk zenei örökségével, népdalkincsével. Fontosnak tartjuk, hogy a gyermekek megtapasztalják: boldogságunk, fájdalmaink kifejezője az ének, hogy érzéseinket, élményeinket ki lehet énekelni. Tudatában vagyunk annak, hogy a kisgyermekkorban énekelt dalok egy életre beivódnak lelkünkbe, meghatározói lesznek személyiségünknek.

Az éneklés mindkét agyféltekét igénybe veszi, javítja az artikulációt és a mozgási képességeket, a gyermekek személyiségének egészét fejleszti. A népzenére épített foglalkozások a finom motorika és képzelőerő fejlesztése mellett közösségi élményt is adnak a legkisebbeknek. Az ének felszabadít, kifejez, tanít, fejleszt: ez történik, amikor a gyerekek hangosan, boldogan énekelnek, amikor játék közben saját maguknak dúdolnak, amikor valami cselekvésről vagy tárgyról, állatról, növényről eszükbe jut egy-egy ének. Vannak azonban gyerekek, akik az átlagnál fogékonyabbak az éneklésre. A tisztán, szépen éneklés egy tehetség, és meggyőződésem, hogy ezt meg is kell mutatni. Ezért fontosak a népdaltalálkozók és -vetélkedők, ezért fontos ez a rendezvény, ahol a gyerekek megcsillogtathatják népdaltudásukat.

Az óvodások előadását a Plugor Sándor Művészeti Líceum zenepedagógusai – Constantin Rozália, Domokos Orsolya, Bende Arnold –, valamint a Székelyföldi Tehetségsegítő Tanács (SZTT) részéről Andorkó Anikó alkotta zsűri értékelte. Senki nem távozott üres kézzel, minden résztvevő ajándékcsomagot kapott, az SZTT pedig különdíjban részesítette a legszebben éneklő „dalos pacsirtát”. A rendezvény táncházzal zárult, ahol a Folker együttes húzta a talpalávalót.

Szilvási Melinda óvodavezető

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.