Felhívás!

Csatár a javából

Csatár a javából Cseperedő

A 13 éves, sepsiszentgyörgyi Fülöp Boglárkát, a Sepsi OSK U15-ös lánycsapatának kapitányát behívták a román válogatottba. A tehetséges csatár az első háromszéki lány, aki lehetőséget kapott arra, hogy tehetségével, tudásával a válogatottat erősítse. Erről, valamint a foci iránti szeretetéről, a kezdetekről beszélgettünk a fiatal sportolólánnyal és edzőjével, Györkovács Krisztával.

Fülöp Boglárka a Nicoale Colan Általános Iskola hetedik osztályos diákja, lassan hét éve focizik, kezdetben együtt edzett a fiúkkal.

– Az öcsém elkezdett focizni, és nekem is nagyon megtetszett ez a csapatsport, így én is beálltam, és a játszótéren rúgtam a labdát vele együtt, majd a tornatanárom javaslatára jelentkeztem a Sepsi OSK-hoz. Kezdetben a fiúkkal egy csapatban játszottam, majd ahogy egyre több lány kezdett el futballozni, megalakult a lánycsapat, aminek én is tagja lettem – magyarázta a sportoló.

– Boglárka volt az első lányfocista Sepsiszentgyörgyön. Nagyon lelkes, szívügye a futball, ennek megfelelően nagyon komolyan veszi a felkészülést. Minden edzésen jelen van, keményen dolgozik, szívét-lelkét beleadja. Csapatkapitányként igyekszik biztatni, bátorítani társait. Segíti őket, hogy a közös cél érdekében a legjobbat hozzák ki magukból a pályán – kapcsolódott be a beszélgetésbe az edző.

A sportolólány szerint nagyon fontos az egymásra figyelés. Akkor működhetnek jól csapatként, ha bíznak egymásban.

– Az edzőnk arra biztat, hogy a pályán is kommunikáljunk egymással. Csapatkapitányként feladatom a játékirányítás, de ez csak akkor tud jól működni, ha egy hullámhosszon vagyunk, és képesek vagyunk egymásra figyelni. Fontos az is, hogy jó formában legyünk, erőteljesen, magabiztosan tegyük bele a lábunkat a labdába, mert hanem sérülések is lehetnek. Ugyanakkor ez egy taktikai játék is, okosan kell focizni – emelte ki.

A legemlékezetesebb meccset egy ausztriai edzőtáborozás során játszotta a Borussia Dortmund korosztályos csapata ellen.

– Akkor még a fiúk csapatában fociztam, és egy edzőtáborozás során összekerültünk a Borussia Dortmund csapatával. Bár nem sikerült gólt rúgnom, de egy emlékezetes találkozó maradt ez számomra – magyarázta.

Szorgalommal, kitartással párosuló tehetsége meghozta gyümölcsét, behívták az U15-ös román válogatottba.

– Ez egy nagy lehetőséget jelent számomra, egyrészt arra, hogy tanuljak, fejlődjek, másrészt, hogy megismertessem magam. Ez egy lépés, hogy valóra váltsam az álmom, hogy profi focista legyek – tette hozzá.

– A karrierje szempontjából ez egy óriási lehetőség, mert nem akárkit hívnak be a női U15-ös válogatottba. Csak a legügyesebbek, legszorgalmasabbak kerülnek be, akikben megvan a tehetség, az akarat, a kitartás. Már a jövő héten, november 29. és december 5. között meg kell jelennie a válogatott edzőtáborába, és amikor a válogatott csapat játszik, ott kell lennie, de ő továbbra is a Sepsi OSK-hoz tartozik, nálunk edz, tanul, versenyezik – emelte ki az edző.

A sportolólány kedvenc focicsapata a Paris Saint Germain, a Sepsi OSK és a Juventus, példaképe Kylian Mbappé.

Bogi ideje nagy részét a pályán tölti, hetente négy edzése van, hétvégén pedig mérkőzése, de igyekszik az iskolában is jól teljesíteni. Kedvenc tantárgya a földrajz és a román.

– A hét elején a fiúkkal edzek, csütörtökön és pénteken a lányokkal. Fontos, hogy minél többet legyek a pályán, hogy fejlődni tudjak, hogy kihozzam magamból a maximumot. Próbálok az iskolában is jól teljesíteni, mert azt is fontosnak tartom. Sportosztályban, vagy ha ilyen nem indul, akkor a Mikes Kelemen Líceum társadalomtudomány osztályában szeretném folytatni középiskolai tanulmányaimat. Nagyon szerencsésnek tartom magam, mert a családom mindenben támogat. Nagyon szeretném, ha összejönne a focis karrierem, és egy jó csapatban játszhatnék. Ez a célom, ezért edzek, tanulok – mesélte.

– Nagy öröm számomra a Bogi sikere, és az is, hogy egyre nagyobb a népszerűsége a női labdarúgásnak, folyamatosan várjuk a jelentkezőket minden korosztályban. Engem kiskoromtól fogva vonzott a foci, de akkor még nem volt lánycsapat. Tizenegy éven át a kézilabda világában mozogtam. Beiratkoztam a sportegyetemre, tehát számomra egyértelmű volt, hogy én a sporttal szeretnék foglalkozni. A Sepsi OSK-nál megadták nekem a lehetőséget, és bíztak bennem, amit ezúton is köszönök nekik – tette hozzá Györkovács Kriszta. Jelenleg három csapattal dolgozik: az U15-ös lányokkal, a felnőtt női harmadik ligás csapattal és a kezdő, U10-es kislányokkal. Az U15-ös csapat a második helyen áll a csoportjában, a cél, hogy bekerüljenek az Elit-ligába.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások