Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Balett a vízben is

Balett a vízben is Cseperedő

Turoczki Réka, a Váradi József Általános Iskola nyolcadik osztályos tanulója egy mifelénk különlegesnek számító sportban, az szinkronúszásban jeleskedik. A brassói csapat tagjaként több díjjal is büszkélkedhet.

Réka két évvel ezelőtt kezdett el szinkron úszni, amikor abbahagyta a balettot. Már kiskorában imádott a víz alatt kézen állni, bukfencezni, ezért is választotta ezt a sportágat, ahol kombinálhatta az úszást és az akrobatikát.

– Nagyon szép sport, de nehéz is, több sportágat ötvöz, az úszást, a balettet, a szertornát, és művészi oldala is van– magyarázta a végzős gimnazista.

Mivel Sepsiszentgyörgyön nincs lehetőség a sportág gyakorlására, Réka Brassóba jár, az ottani csapat tagja, edzője Ana Cristina Dima.

– Hetente kétszer, kedden és csütörtökön van edzés, de igazából mindenki akkor megy, amikor tud. Én autóbusszal szoktam bemenni, és édesapám hoz haza. Mivel nincs koreográfusunk, a koreográfiát mi állítjuk össze, az edző nem szól bele, véleményt azonban mond, ha úgy látja, hogy valamin változtatni kellene. Fontos a csapatmunka, a közös hang megtalálása. Az elején nehéz volt a csapattársaimmal kommunikálni, mert nem mertem megszólalni románul, de most már a nyelvi akadályokat legyőztem, s minden rendben van – tette hozzá mosolyogva.

Hirdetés
Hirdetés

Első alkalommal idén áprilisban vett részt versenyen, és díjat is szerzett.

– Az volt az első szinkronúszó verseny Romániában, és két első díjat is nyertem, egyet a csapattal, egyet a szólómra, és egy második helyezést a kötelező gyakorlatokra. Két héttel ezelőtt volt a Rácz Jolán-emlékverseny, ahol megismételtem a tavaszi eredményeimet, ugyanazokat a helyezéseket értem el – tette hozzá.

Nem könnyű feladat összehangolni az iskolát és az edzéseket, feszes a tempó, de Réka igyekszik mindkét helyen jól teljesíteni.

– Néha nehéz, mert délután négykor indulok edzésre és kilenc-tízre érek haza, de hétvégén, vagy amikor szabadidőm van, előre dolgozom, megcsinálom a házi feladatokat, hogy aznapra, amikor megyek úszni, kevés tanulnivalóm maradjon – magyarázta.

A fárasztó napok után igyekszik kipihenni magát, elsősorban alvással pótolja az elvesztett energiát, de számára az úszás is egyfajta feltöltődés, ha nagyon ideges vagy stresszes az iskola a dolgozatírások miatt, a vízben megnyugszik.

Réka szabad idejét a családdal, a barátokkal tölti, televíziót néz vagy telefonon játszik. A helyi uszodába is eljár gyakorolni.

Még nem tudja, hogy felnőttként mivel szeretne foglalkozni, de abban biztos, hogy hosszú ideig szeretné még folytatni a szinkronúszást. Ez a sportág az élete részévé vált, s bár sok munkát és kitartást igényel, az eredmények sem maradnak el.

Réka idén végzi el a gimnáziumot, és középiskolai tanulmányait a Mikes Kelemen Elméleti Líceum természettudományi osztályában szeretné folytatni.

A várakozás, a csodavárás időszakában, ha egy jó tündér teljesítené három kívánságát, akkor kemény havas telet kérne, hogy tudjon sízni, másodszor, hogy mehessenek külföldre is versenyezni, és harmadszor, hogy tarthasson egy háziállatot.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2018. november 30., 19:38
    ÉRTÉKELÉS: 3

    A város miért nem tudja támogatni az ilyen ügyes gyerekeket, lehetőséget adni a folytatáshoz, támogatni az edzésekben akár a versenyeken is?Szeretem a focit de sajnos nem szabadna kisajátítani mindenben, hisz oly sok más gyönyörű sportág van annyi ügyes rátermett gyerekkel, segíteni kellene őket,hogy amikor felnőnek tovább tudják adni tudásukat itt és nem más országban.