Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Anyanyelvünk szeretete

Anyanyelvünk szeretete Cseperedő

Az erdőfülei általános iskola hatodik osztályos tanulója, Szőcs Tamara szeret olvasni, új ismeretekkel gazdagodni, fejleszteni tudását. Kedvenc tantárgya a magyar, már kisdiákként is részt vett anyanyelvi vetélkedőkön, s mindig kitűnő eredményt ért el. Jelenleg a Mikes Kelemen Magyar Nyelv és Irodalom tantárgyverseny körzeti szakaszának első helyezettjeként a megyei fordulóra készül.

Tamara ügyes, szorgalmas, igyekvő, kicsit félénk lány, sokat olvas, gazdag szókinccsel rendelkezik, ebből adódóan választékosan beszél, szépen fogalmaz – jellemezte tanítványát Gyerő Réka magyartanár.

A vetélkedő helyi szakaszán a karácsonyi előkészületekről írt élménybeszámolója nagyon jól sikerült, és továbbjutott a megyei fordulóba. Komolyan veszi a felkészülést, a felkészítő tanárnő által kiadott feladatokat már megoldotta.

– A fogalmazásokat már megírtam, nagy figyelmet fordítva a helyesírásra és helyes mondatszerkezetre. Ezekre nagyon oda kell figyelni, mert sok pontot lehet veszíteni az ilyen hibákért – magyarázza Tamara.

Szeret írogatni, történeteket kitalálni, ezért a pluszmunka nem jelent terhet számára. A versenyek kihívást jelentenek, ugyanakkor lehetőséget, hogy felmérje tudását, kipróbálja magát versenyhelyzetben, tapasztalatot szerezzen.

– A versenyeken igyekszem kizárni a külvilágot, és csak a feladatra összpontosítani. Próbálok a legjobb tudásom szerint teljesíteni. Nem a díj, a helyezés a legfontosabb számomra. Persze, az sem teljesen mellékes, és a sikerélmény szárnyakat ad, magamnak akarok bizonyítani, hogy meg tudom állni a helyemet, képes vagyok jó fogalmazásokat írni – mondta.

– Versenyek előtt mindig arra biztatom a tanítványaimat, hogy igyekezzenek a legjobbat kihozni magukból, figyeljenek a részletekre, legyenek kreatívak, de ami ennél is fontosabb, hogy érezzék jól magukat, ismerkedjenek, barátkozzanak. Az a tény, hogy a szabadidejük egy részét arra fordítják, hogy az anyanyelvvel kapcsolatos feladatokat oldanak meg, és nem számítógép előtt ülnek, elégtétellel tölt el. Tanítványaim jó eredménye erőt ad a folytatáshoz – mondta a pedagógus.

Tamara vallja, hogy a tudás hatalom, minden megszerzett ismeret hasznára válik, segíteni fogja az életben. Kedvenc tantárgya a magyar és az angol, szabadidejében olvas, így fejleszti szókincsét, és rajzol. Középiskolai tanulmányait Sepsiszentgyörgyön, a Mikes Kelemen Líceumban vagy Székelyudvarhelyen szeretné folytatni.

A gimnazista diákok számára szervezett Mikes Kelemen Magyar Nyelv és Irodalom tantárgyverseny megyei fordulójára február 22-én kerül sor a megyeszékhelyi Székely Mikó Kollégiumban. A megmérettetésen azok a diákok vesznek részt, akik a körzeti fordulón 8,5 pont feletti eredményt értek el. Az ötödikeseket 28-an, a hatodikosokat 25-en, a hetedikeseket 27-en, míg a végzős gimnazistákat 21-en képviselik.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük