Felhívás!

Anyanyelvi vetélkedő

Anyanyelvi vetélkedő Cseperedő

Kilenc csapatban 27 negyedik osztályos diák vett részt a megyei szintű Kőrösi Csoma Sándor Anyanyelvi Vetélkedőn, Kovásznán. Az elért pontszámok alapján két kovásznai és egy sepsiszentgyörgyi csapat jutott tovább a május 13–15. között Déván sorra kerülő országos vetélkedőre. A felkészülésről, a megmérettetésről beszélgettünk a pedagógusokkal.

A Kőrösi Csoma Sándor vetélkedő célja a negyedikes diákok anyanyelvi és általános műveltségének gyarapítása. A verseny elvárásrendszerében alapvető követelmény a korosztálynak megfelelő anyanyelvi műveltség, tájékozottság és kreativitás, beszédkészség. A IV. osztályosok a Napsugár gyermeklap hét lapszámában (2021. szeptember–2022. március) közölt anyanyelvi feladatok megoldásával gyűjthetik össze az országos döntőn való részvételhez szükséges pontszámot, tudtuk meg Fülöp Annamária tanítónőtől, a verseny megyei szervezőjétől.

Az elért pontszámok alapján első helyen végzett a kovásznai Szóvadászok csapat, melynek tagjai: Bagoly Anna, Fülöp Áron és Gyárfás Beáta, második helyezett a Székely Mikó Kollégiumból a Szabó Kádár Viola, Kiss Henrietta és Sorbán Tamás IV. B osztályos diákok alkotta Menőmanók, harmadik helyen a szintén kovásznai Szóúszók csapat: Fazakas Dorka, Kocsis Linda Anetta és Máthé Jázmin.

Mindkét kovásznai csapat a Kőrösi Csoma Sándor Líceum IV. B osztályának diákjaiból áll, akiket Tusa Anikó tanítónő készített fel.

– Nagy öröm számunkra, hogy mindkét csapatunkkal továbbjutottunk az országos döntőre. Már a tanév kezdetén gondolkodtunk azon, hogy benevezünk a versenyre, korábbi tapasztalatokból tudva, hogy mennyire fejlesztő, érdekes, sokoldalú vetélkedő, ezért folyamatosan megoldottuk a Napsugár Szólj, szám! feladatait, ezzel plusz pontokat szerezve. Oldottuk a változatosabbnál változatosabb névjátékokat, betű- és szótagjátékokat, szóbeültetéseket, szóegyenleteket, rejtett közmondásokat, szinonima szólásmondásokat, szöveget alkottunk, olvastunk, közmondásokat tanultunk. Sokat játszottunk csodálatos anyanyelvünkkel, játszva, szórakozva tanultunk meg sok mindent – mesélte Tusa Anikó.

Osztályából négy csapat vett részt a verseny körzeti szakaszán, a megyeire kettő jutott tovább.

– Nagyon szurkoltunk az egész osztállyal, és az eredményhirdetésnél nagyon büszkék voltunk, hiszen a Szóvadászok első helyen végeztek, a Szóúszók a harmadikon. Most azért drukkolunk, mert a továbbjutott csapatok tagjainak részt kell venniük az országos kézilabda bajnokságon is, és nehogy a két esemény ugyanabban az időpontban legyen megszervezve. A vakációban bemegyünk az iskolába, hogy kellően készülhessünk az országos megmérettetésre. Sajnos, a járvány miatt sok mindenről lemaradtunk (sok szép osztálykirándulásról, táborokról, együtt töltött kirándulásokról), ezt szeretnénk pótolni majd a nyári táborral. Minden percet megragadunk, hogy együtt lehessünk, jól érezhessük magunkat. Tanítóként nagyon boldog vagyok, hogy minden nehézség ellenére (járvány, online oktatás) egy nagyon jó csapat alakult ki az elmúlt öt évben, szinte már egy nagy családnak is mondhatnánk. Ez köszönhető a szülőközösségnek is, akik mindig a gyerekek-, az osztályközösség érdekeit képviselték. Vallom, hogy „igazi közösség csak ott jön létre, ahol az emberek szeretik egymást. Eredményes munka is csak ott alakulhat ki, ahol szeretettel, odaadással munkálkodunk” – summázta Tusa Anikó.

A Székely Mikó Kollégium IV. B osztályából két csapat vett részt a kovásznai versenyen. A diákokat Hatos Gabriella tanítónő készítette fel a vetélkedőre.

– Hűséges Napsugár-olvasók vagyunk, rendszeresen megoldjuk a benne lévő változatos anyanyelvi feladatokat is. Nagy öröm számunkra, hogy mindét csapatunk jó eredményt ért el. A Menőmanók második helyen végeztek, és most az országos döntőre készülünk velük. Az Agyalók: Cherciu Ivett Bernadett, Kölcze Kriszta és Timofte Cristian dicséretben részesültek – mondta Hatos Gabriella.

Gratulálunk a diákoknak és a felkészítő tanítóknak!

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.