Felhívás!

A lécfalvi Nemere tánccsoport

A lécfalvi Nemere tánccsoport Cseperedő

Első alkalommal lépett fel a Szent György Napokon a lécfalvi Nemere tánccsoport. Ez alakommal beszélgettünk Kocsis Hunor Tibor néptáncoktatóval, aki 2018 őszén vette át a csoport vezetését.

Kilenc évvel ezelőtt alakult meg lécfalván a Leza Egyesület, két évre rá hozták létre a Nemere tánccsoportot Oláh Mihály vezetésével, azzal a céllal, hogy a helyi fiatalok számára hasznos időtöltést biztosítsanak, megismertessék őket a népi hagyományokkal, a magyar kultúra részét képező néptánccal és népzenével, s nem utolsó sorban közösséget formáljanak.

– Az elmúlt év novemberében vettem át a csoportot, külön foglalkozom az óvodásokkal és kisiskolásokkal valamint a középiskolásokkal. Hetente egy alkalommal próbálunk, mindkét csoporttal két-két órát. Nem kevés ez, de a gyerekek, fiatalok nagyon jól érzik magukat, kitűnő a hangulat – magyarázta a táncoktató.

A néptánchoz hozzátartoznak a népi társas, ritmikai játékok, amelyek oktatása gyerekeknél népi játékokkal kezdődik, mondókákat, dalokat tanulnak, a nagyobbak már különböző tájegységek táncaival ismerkednek. A Szent György Napokon az óvodások és kisiskolások felvidéki táncokkal, a középiskolások mezőségi összeállítással léptek fel.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.