Felhívás!

A klasszikus zenét népszerűsítették

A klasszikus zenét népszerűsítették Cseperedő

A megye gimnáziumaiban – elsősorban vidéken – népszerűsítették a klasszikus zenét a Plugor Sándor Művészeti Líceum zeneszakos diákjai egy, a megyei tanács által támogatott projekt keretében.

A művészeti líceum mellett működő Plugor Sándor Kulturális Egyesület pályázatának célja a klasszikus zene megismertetése a vidéki tanintézményekben tanuló diákokkal. A találkozó során a zenélés és a hangszerek bemutatása mellett lehetőség adódott a kapcsolatteremtésre, egymás megismerésére, és a Plugor Sándor Művészeti Líceum népszerűsítésére is.

– 2010-2014 között és 2018-tól kezdődően minden évben benyújtjuk a pályázatot a megyei tanácshoz és támogatást is nyerünk, hiszen ez a projekt összekapcsolja az iskolákat. Partnerszerződéseket kötünk, ellátogatunk vidékre és kapcsolatokat alakítunk ki a diákjaink között – magyarázta Sebestyén Lázár Enikő ötletgazda, a művészeti líceum igazgatója.

Az interaktív zeneórákon hangszereket mutattak be, koncertet adtak, válaszoltak az érdeklődők kérdéseire és a továbbtanulási lehetőségekről is tájékoztatták a jelenlévőket, hiszen a tapasztalat azt mutatja, hogy évről-évre nő az érdeklődés a művészeti szakok iránt, egyre több vidéki diák választja a megyeszékhelyi iskolát.

– Nagy érdeklődéssel fogadták a diákjaink bemutatóját, nagyon sokan úgy értékelték, hogy ilyen „zeneórájuk” még nem volt. A pedagógusok és az igazgatók részéről is jók a visszajelzések, örvendenek, hogy megyünk, mert kevés városi iskola nyit a vidéki tanintézmények felé – mondotta Sebestyén-Lázár Enikő.

A vidéki „kiszállásokon” egy 14 tagú diákcsapat vett részt Lőfi Gellért és Maksai József tanárok irányításával. Idén10 vidéki iskoláiban népszerűsítették a klasszikus zenét a zongora, ének, cselló, hegedű, brácsa, klarinét, szaxofon, trombita, vadászkűrt, fagott és tuba szakos diákok, megmutatva az egyéni és a közös zenélés szépségeit.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.