Felhívás!

A Boldogságóra áldásai

A Boldogságóra áldásai Cseperedő

Mentálhigiénés szemléletű pedagógusként meggyőződéssel vallom, hogy elengedhetetlenül fontos a gyermekek személyiségének a kialakulásában a pozitív gondolkodásmód. Ezt segíti a Jobb Veled a Világ Alapítvány Boldogságóra programja is, ami 2014-ben indult el Magyarországon, Bagdi Bella kezdeményezésére. A programba a Székely Mikó Kollégium 5. C osztálya is bekapcsolódott.

A Boldogságóra elindítói szerint „a program kiemelt küldetése, hogy a pozitív pszichológia eredményeire építve adjon ötleteket és módszertani segítséget a boldogságra való képesség fejlesztéséhez az óvodás és iskolás korosztály számára.” A Boldogság­óra egy 10 témára épülő nevelési projekt. Szeptembert, az első téma feldolgozásaként, a hálaadás gyakorlásával kezdtük a Székely Mikó Kollégium 5. C osztályával. Így készítettük el közösen az osztályunk hálafáját és hálabefőttjét, s ennek során minden diák megfogalmazhatta, hogy miért is hálás.

Októberben az optimizmus gyakorlására összpontosítottunk, így a hónap elején közösen elkészítettük az optimizmus gyümölcskosarát, aminek a segítségével megfogalmaztuk azokat a lehetőségeket, amelyek által optimistábbak lehetünk, de mivel már lassan áttértünk az online tanulásra, és beszűkültek a társas kapcsolataink, ezek kivitelezésére szűk családi körben került sor. Ennek köszönhetően megjelentek a pozitív üzeneteket tartalmazó kis cetlik reggel a fürdőszobában a fogkefére ragasztva, vagy este a párnára csempészve, vagy akár egy-egy előkészített meglepetés reggeli mellé, konyhaasztalra helyezve. Így örömet is szerezhettek családtagjaiknak, de ugyanakkor a jelenlegi járványhelyzet miatti esetleges elkeseredés helyett önmagukat is pozitív gondolkodásra sarkallták.

A boldogságórának köszönhetően november hónapját örömmel kezdhettük, ugyanis osztályközösségünk elnyerte a budapesti Jobb Veled a Világ Alapítvány kiválasztottjaként a Boldogságóra program Hónap csoportja címét az optimizmus gyakorlása hónapjában. Ez az elismerés azért is értékes számunkra, mert több ezer Kárpát-medencei osztályközösség közül lettünk kiválasztva, a három kiemelt gimnáziumi osztály egyikeként. Ennek a címnek a birtokában kezdtük el a novemberi téma, a társas kapcsolatok ápolása gyakorlati feldolgozását. Így készültek el a meglepetés kényeztetések. Egyes diákok koktélokat, édességeket készítettek, de voltak olyanok is, akik elismerő levelekkel lepték meg a szeretteiket, az édesanyákat, barátokat és osztálytársaikat. Mivel párhuzamosan egy másik nemzetközi nevelési projektben is részt vettünk az UNICEF kezdeményezésére, így az ottani projekt-munkánkat is a társas kapcsolataink ápolására használtuk fel a közösségi oldalakon. Egészség- és környezetvédelmi plakátokat készítettünk és osztottunk meg, figyelmeztetve ismerőseinket a járványhelyzetben elengedhetetlenül szükséges óvintézkedésekre, és a már használt védőeszközök megfelelő tárolására, ezáltal biztosítva a környezetünk további védelmét.

A szeretet hónapjának új témája a Boldogító jó cselekedetek. Természetesen nemcsak a projekt kedvéért, hanem a belső késztetésünkből is már lázasan készülünk arra, hogy másoknak is örömet szerezzünk, mivel mindannyian tudjuk és érezzük, hogy ez a legnagyobb boldogság. 

Dr. Kinda Eleonóra

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. december 11., 16:38
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Fantasztikusan jó program, de meggyőződésem, hogy igazán egy hiteles személy van benne, akit senki sem helyettesíthet ! A Boldogságórák a szeretetről szólnak, de sajnos kevesen látják benne az igazi küldetését,Sokan inkább kihasználják, amikor épp úgy gondolják, hogy nyerhetnek belőle !