Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Az internet háromszéki „csillagai”

Az internet háromszéki „csillagai” Életmód

Rég volt az, amikor 2013-ban a Baróti Star TV Sanyikán még megdöbbent a „világ”, hogy milyen videókat is készít az internetre. Azóta már mondhatni bárki lehet vlogger, vagy youtuber, csak egy kamera kell hozzá, számítógép, internet és akarat. Háromszékről is vannak ismertebb nevek, kettőt korábban már bemutattunk a Székely Hírmondó olvasóinak, Dezső Bencéről és Forró Csongorról (Cresser) van szó, akik már az anyaországban is befutottnak számítanak, ám a (nemcsak) fiatalokat vonzó youtube-erré, influenszerré válás, más helyieket is megmozgatott, videózásra késztetett. Alább a megye ismertebb vloggerjei közül mutatunk be párat a teljesség igénye nélkül.

Kovászna megyében minden bizonnyal sokkal több vlogger van, mint ahányat itt bemutatunk. Azért esett a választásunk rájuk, mert a fiatalok soraiban végzett közvélemény-kutatásunk során ők kerültek leginkább reflektorfénybe.

Mr. Originality, amikor a székely humor és a videoblog találkozik

A 19 éves, angyalosi Incze Csaba tavaly végezte el tanulmányait a sepsiszentgyörgyi Puskás Tivadar Szakközép Iskolában, ahol fémmegmunkálóként tanult.

– Négy éve kezdtem a videózást az unalom elűzéseként. A legnagyobb támogatóm mindig anyukám, aki már a kezdetekben büszke volt rám, még akkor is, amikor a faluban, a baráti köröm többségében mindenki csak nevetett a hobbimon. Ma már, úgy érzem, az egész falu büszke rám, és elfogadták, elismerik, amit csinálok – mondta a vlogger.

Kezdeti nehézséget a videózásban a számítógépe jelentette, elmondása szerint 2018 szeptemberéig egy „ócska régi számítógépen” vágta a videókat, ami sokszor 6–8 órájába is bele telt, ám aztán sikerült a 14 éven át megspórolt pénzéből vegyen egy új PC-t, ami 10 perc alatt elkészíti a vágott anyagot.

– A legtöbb videóm fő témája a székelység, és minden videóban próbálom annak nyelvi szépségeire ráirányítani a figyelmet, próbálok egyedi ötletekkel, olyan videókkal elő rukkolni, amilyen még nem volt a YouTube-on ezért is tartom magam egyedinek. Ha azt kérdik az emberek, milyen videóim vannak, sosem tudok egyszerű választ adni erre – tette hozzá.

Állítása szerint a csatornájával kapcsolatos elérte célját, mert a kezdetben szerény 500 feliratkozó volt a célja, és az alom túl teljesült, hiszen jelenleg több mint 22 ezer feliratkozóval büszkélkedhet.

– Soha nem hittem volna, hogy ennyi embernek felkeltem az érdeklődését. Sikerült a csatornámon egy jó közösséget és közönséget kiépíteni, akik jóban, rosszban mellettem vannak. A jövőben szeretnék munkába állni, hogy majd vásárolni tudjak további eszközöket, amik a videózásban segítenek (Go Pro, Stabilizátor stb.) Bízok benne, hogy továbbra is ilyen jól fog fejlődni a csatornám, és hogy még sok embernek mosolyt vagy akár öröm könnyet csalok az arcára – mondta.

Annak kapcsán, hogy a jövőben munkahelyet választ-e, vagy pedig a YouTube-on próbál bevételre szert tenni, elmondta: neki a videózás a hobbija, és ha egyszer eléri azt a szintet, hogy abból megélhessen, akkor azt tekinti majd munkájának.

Hirdetés
Hirdetés

Lukács Zsombor az élete mindennapjaiból készít videókat

A 18 éves, csernátoni Lukács Zsombor a kézdivásárhelyi Református Kollégium tanulója. A videózást több mint két éve kezdte el, mert már kiskora óta érdekelte a fényképezőgépek, kamerák világa, ezért úgy gondolta, hogy kipróbálja magát a vloggerkedésben is.

— Szüleim eleinte furcsállták ezt a fajta megnyilvánulást az interneten, de idővel elfogadták, és mai napig is meg-megnézik egy-egy videómat. A velem egykorú ismerőseim nagy része mind tudja, hogy ezzel foglalkozom, azonban a felnőtt ismerőseimnek nem szoktam előrukkolni azzal, hogy videózok, mivel úgy gondolom, hogy a csatornám inkább a fiatalok figyelmét fogja meg, így nem biztos, hogy érdekelné őket – fogalmazott Lukács Zsombor.

A kezdeti nehézségét számára a kameraláz jelentette, amit idővel sikeresen legyőzött, így ma már megszokott tevékenységként tekint arra, hogy kamera előtt beszél hetente.

— A csatornám nagyrészt vlog témákat dolgoz fel, utazásokat, és az életemből ragadok ki mozzanatokat. Tulajdonképpen a videóim által betekinthetnek a nézőim abba, hogyan élem a mindennapjaim, de a vlog videók mellett megtalálhatóak az olyan tartalmak is, amikor egy közismert, sokak által foglalkoztatott témát dolgozok fel, emellett különféle kihívásokba is beszállok, így néhány nagyon izgalmas és ugyancsak vicces videót is meg lehet találni a csatornámon – foglalta össze.

Lukács Zsombor főként a fiatalokhoz szóló tartalmakat tölt fel vlogjára

Célja a csatornájával az, hogy minél több érdekes videóval szórakoztassa a nézőit, és nem a feliratkozók számára hajt, hanem arra, hogy továbbra is meg tudja mosolyogtatni az embereket, mert ez az, amiért úgy érzi, hogy tényleg megéri ezt művelni.

– Tudom, hogy nagyon sok ismert videós a magyarországi közönséget, az ottani ismertséget célozza meg, de én úgy gondolom, hogy talpraesettséggel itthon is el lehet érni azokat a mérföldköveket, amelyek ebben a műfajban mérvadóak. Igaz, ehhez kicsit több idő kell erre a hazai közegben – szögezte le.

Témavesézgetés Dezső Szabolccsal

A 17 éves, kézdivásárhelyi Dezső Szabolcs a Mikes Kelemen Elméleti Líceumban matek–informatika szakán tanul, a vlogolás mellett pedig fotózással foglalkozik, elmondása szerint úgy érzi, olyan szintre fejlődött, hogy már fotósnak is vallhatja magát.

–  Az első videómat 2015-ben publikáltam, ami egy csatorna-bemutató volt, sajnos az a videó már nem érhető el, mert nem érzem felvállalhatónak – idézte fel a kezdeteket Dezső Szabolcs.

– 2015-ben még csak 12 éves voltam, és azért kezdtem el a videózást, hogy „híres” legyek. Nagy youtuber szerettem volna lenni. Szüleim semleges véleményen voltak róla, úgyszintén a barátaim, rokonaim is. Az első nagy kezdeti nehézségem a negatív kommentek voltak, mind a YouTube-on, mind való életben – folytatta.

Elmondása szerint értékes és tartalmas videókat szeret gyártani, és messze elkerüli a manapság oly divatos „trash” tartalmakat.

– A videóim nagy része komoly hangvételű, amiben különféle témákat vesézek ki. Persze vannak viccesebb videóim is, mert a humor mindenre gyógyszer, és szükséges. Csakis akkor videózok, amikor kedvem van, vagy éppen unatkozom. Muszájból sosem készítettem videót, és nem is fogok soha. Egy ideig szerintem még hobbi szinten űzöm az egészet – tette hozzá.

Dezső Szabolcs a komoly és a könnyed témákat ötvözi

Célja a videóival, hogy átadjon valami olyan értéket a fiatal nemzedéknek, amit később fel is tudnak használni, és hogy ne szemetet nézzenek a YouTube-on. Távolabbi célja pedig az, hogy Magyarósi Csaba és más nagyágyú vloggerek mellett ő is hozzá tudjon járulni a magyar YouTube azon rétegéhez, akik minőségi, jól megvágott és értékes videókat gyártanak.

– Idővel szeretnék kiköltözni Budapestre, nemcsak a YouTube-karrier miatt, sok más tényező is közrejátszik. De ezt majd a jövő eldönti. A vlogolás hobbiként indult, de a jövőre nézve megeshet, hogy munkává növi ki magát, bár most még kevés esélyt látok erre – avatott be. – Nem szeretem, amikor valaki becsapja a nézőit. Illetve azt sem, amikor felelőtlen tartalmat gyártanak, és ezt a fiatalabb nézők megpróbálják leutánozni, mert ők is olyanok akarnak lenni, mint „Ő”. Erről egy 20 perces videómban bővebben is kifejtettem a véleményem.

Hirdetés
Hirdetés

Kovács Áron a videózás mellett dolgozna is

A 24 éves, kézdivásárhelyi Kovács Áron a kézdivásárhelyi Református Kollégiumban végezte tanulmányait, ezt követően pedig a Csíkszeredai Sapientia EMTE Kommunikáció és PR fejezte be azt. Dolgozott már a szakmában, a budapesti RTL Klubnál tevékenykedett szerkesztőként. Elmondása szerint a videós karriernek többször nekifutott, több-kevesebb sikerrel, először nem vette komolyan, majd mikor már egyetemre járt, és tanulta a médiatudományt, újra kedvet kapott hozzá, ez 2018 elején történt.

Megjegyezte, hogy a szülei és az ismerősei is jól fogadták a vlogolást, rendszeresen követik a videóit, ellátják tanácsokkal. Legnagyobb nehézségnek azt tartja, hogy megtalálja azokat a tartalmakat, melyekkel meg tudja fogni a nézőközönségét.

Kovács Áron a szórakoztató kategóriában sorolná a videóit

– A videóim sokszínűek, készítek kihívásokat, reakcióvideókat, és olyanok is vannak, amikben egy témáról fejtem ki a véleményem, de ha kategorizálni kellene, akkor én a szórakoztató műfajba sorolnám mindet – összegezte Kovács Áron. – A továbbiakban is szeretnék videózni, közelebbi és távolabbi célom is az, hogy növeljem a nézőtáborom. Hobbiként tekintek rá, és szerintem még hosszú ideig az is marad, ami engem nem zavar, mert szeretem csinálni, de mellette szeretnék rendes munkát is végezni – folytatta.

Elárulta, hogy Budapest nagyon megtetszett neki, de itthon is szereti. A barátnőjével tervezik, hogy visszaköltözzenek Pestre, de nem a vloggerség miatt, hanem az ottani munka lehetőségek miatt.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. január 22., 10:00
  ÉRTÉKELÉS: 2

  De teged az mit zavar, ha ezek a gyerekek elnek a torveny adta lehetosegekkel, no meg az eszukkel, ami latom egyes kommenteloknel hianyzik, es vloggerkent keresik meg a kenyeruket. A vloggerkedes nem torvenytelen es nem buncselekmeny ! Itt a szekelyeknel ugy latom, van egy nagyon teves folfogas, espedig az, hogy ok csak a nehez hejj-rupp munkat tartjak munkanak. Pedig minden olyan tevekenyseg, ami nem torvenyellenes es penzt lehet vele keresni, az egy jol mukodo demokraciaban igen is, munkanak szamit ! Az irigykedes helyett ,jobb volna reorientalodni egyeseknek, hasznalni az eszunket, es fokeppen nem irigykedni azokra akik kepesek konnyu munkaval megkeresni a penzuket ! Mert a vloggerkedes egy demokratikus orszagban, igen is tisztesseges penzforast jelent, tehat munkat jelent !

  • User
   Dátum: 2020. január 22., 20:53
   ÉRTÉKELÉS: 13

   Például engem az zavar ebben, hogy te aki a védelmezed, vagy nem akarsz, vagy nem tudsz helyesen magyarul írni. Ezzel csak az a baj, hogy az ilyenek akarnak követendő példa lenni (influenszer – “szép” magyarsággal). Nem a vloggerséggel van a baj (mert vannak követendő példák is), hanem azzal, hogy nem számít, csak feliratkozók legyenek akik után dől(het) a pénz. Akkor is ha a videók hatalmas baromságról szólnak, és sok tinédzser azt hiszi hogy az jó. Lassan mindenki azt kezdi így hinni, hogy ez az egyedüli helyes út. Pedig nem 🙂

   • User
    Dátum: 2020. január 24., 13:12
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Én vagyok az egyik a 4 vlogger közül. Csak azt fűzném ehhez hozzá, hogy ebből nekünk annyi pénzünk sem jön, hogy megvegyünk magunknak egy hónapi “fizuból” egy csokoládét. Székely felfogás. Csak a “pénz”!
    Ajánlom figyelmébe tisztelt kommentelő az egyik társam videóját, amiben a felelősségvállalásról ejt egy-két szót.

  • User
   Dátum: 2020. január 23., 2:46
   ÉRTÉKELÉS: 10

   Az hogy valami nem törvénytelen és nem bűncselekmény, még nem jelenti azt, hogy jó! Ha a jóisten hozzásegít, hogy legyen egy olcsó kamerád, attól még nem leszel Tarantino. Tisztelet a kivételnek, nagyon sok vloggger csapnivaló. Az a tény, hogy a nézőik nagy része a gyerekekből kerül ki, két dologra enged következtetni: 1. a tartalom “gyerekes” színvonalára. 2. annak veszélyére, hogy a követők ezt kapják pozitív példaként. Hiszen sokan rádöbbennek, hogy ennyi süketelésre ők is képesek, és rajta, elő a telefont, és már a világra van szabadítva egy újabb “vlogger” aki az “internet csillaga”. Annyi, ha az értemi szintje alacsony is, a lényeg, hogy nézői vannak, és úgy tűnik, hogy nagyon okos, hiszen követői vannak. Nem véletlen, hogy a cikk elején megemlítik Sanyikát is, akinek sok követője volt vagy van. Ez lenne a mérce? Szerencsére nem, de akkor is létező jelenség, és honnan tudhatja az “internet csillaga” hogy mennyire sanyikás ő maga? Hiszen az önbizalom elvakíthatja az embert. Sok a követő? Gondoljunk a közmondásra: egymillió légy nem tévedhet!

 • User
  Dátum: 2020. január 23., 9:37
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Hol irtam en azt hogy “influenszer” ?! Meg egyszer olvasd at jol, mert en ilyet sehol nem irtam. Ami pedig a masik hozzaszolot illeti, annak azt valaszolom, hogy itt nem arrol van szo, hogy ki milyen hulye filmet tolt fel, es nem is ez a lenyege, hanem az, hogy hany latogatoja van a feltoltott anyagnak. Nem kell Tatantino legyen senki. Ha a hulyesegbol penzt es hirnevet lehet csinalni, akkor neked hol faj ?! A pornografia sem nevelo hatasu, megis vilagszerte millio kedveloi meg rajongoi nezik a feltoltott anyagokat. Es ebben is sok penz van. Mert itt errol van szo, “helyesirokaim” ,hogy ki mennyi penzt tud csinalni a hulyesegbol. Na, capisco?! Es ha mar Tarantino-nal tartunk, akkor azt is mondjuk el, hogy o “nagyon erkolcsos” es “nevelo hatasu ” filmeket forgat, ugye ?!

 • User
  Dátum: 2020. január 28., 15:54
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Valaki itt a kommentelők közt nézte végig ezeknek a gyermekeknek a videóit? Szülőként a gyerekeim letiltom ezekről.. hol van az értékteremtés?

  • User
   Dátum: 2020. január 28., 23:38
   ÉRTÉKELÉS: -2

   Hááát… megnéztem ennek a Cressernek vagy minek nevezi magát – vagy két videóját. Mit mondjak: tömény sza… akarom mondani, sületlenség.