Felhívás!

Az idei volt a harmadik legmelegebb nyár a mérések kezdete óta

Az idei volt a harmadik legmelegebb nyár a mérések kezdete óta Életmód

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) szerint globálisan nézve a rendszeres adatgyűjtés 1880-as kezdete óta az idei volt a második legmelegebb augusztus és a harmadik legmelegebb nyár.

Az északi féltekén még nem mértek a 2020-asnál melegebb nyarat az európai klímafigyelő program, a Copernicus 1979-es indulása óta.

A globális hőmérséklet augusztusban mintegy 0,94 Celsius-fokkal haladta meg a 20. század átlagát, amely 15,6 Celsius-fok volt. Csak 2016 augusztusa volt a mostaninál melegebb, az öt eddigi legmelegebb augusztust pedig 2015 óta mérték.

A legjelentősebb hőmérsékleti kilengést a klímahatóság 2020 augusztusában Európában, az Egyesült Államok nyugati részén, Közép-Oroszország északi területein, Kína délkeleti részén, Nyugat-Ausztráliában és az Antarktisz keleti részén észlelte. A júniustól augusztusig tartó hónapokban a világ átlaghőmérséklete 0,92 Celsius-fokkal volt a 20. századi átlag felett, így a mérések kezdete óta ez volt a harmadik legmelegebb nyári időszak.

Az iparosodás kezdete óta folyamatosan emelkedik a Föld átlaghőmérséklete. A szakértők úgy vélik, hogy a jövőben egyre gyakoribbak lesznek a kifejezetten forró nyarak.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.