Felhívás!

Az egészség nem a szerencsén múlik

Az egészség nem a szerencsén múlik Életmód

Amilyen könnyen elhatározzuk és eltervezzük a nagy életmódváltást, éppen olyan könnyen mondunk le róla, jellemzően már néhány napon belül, mert a hétköznapok taposómalmában sem időnk, sem energiánk nem maradna rá. Miért feledkezünk meg ilyen könnyen az egészségünk megőrzéséről? Miért lenne olyan fontos, hogy több figyelmet fordítsunk rá, és ne csak akkor, amikor már túl késő? Bándi Lilla Enikő 16 évesen döntött arról, hogy megváltoztatja napi rutinjait, és átkapcsol tudatos életmódba. Vele beszélgettünk.

– Mikor döntötted el, hogy bevezeted az életedbe a mindennapi testmozgást, és egészséges életmódot folytatsz?

– 16 éves voltam, amikor megtapasztaltam a mozgás, az edzések örömét, ma már úgy érzem, nem teljes az életem, a mindennapjaim, ha nem edzek vagy szaladok. A sport az élet mozgatórugója, nemcsak a test válik esztétikusabbá, formásabbá, hanem a lélek is kiegyensúlyozottabb, valamint a mentális egészség fenntartásában is segít. A mozgás mennyisége szerint szoktam alakítani az étrendemet és a folyadékbevitel mennyiségét is. Mivel aktívan sportolok, igyekszem megfelelő mennyiségű fehérjét juttatni a szervezetembe, illetve szénhidrátokat is, illetve a vitaminok és ásványi anyagok egyensúlyban tartása is fontos.

– Minek a hatására jött ez a döntés?

– Éreztem, hogy valami hiányzik az életemből, keresnem kell valamit, amiben kihívások sokasága tárulkozik elém. Fejleszteni akartam az önkontrollomat, az összpontosító készségemet – mindezt a sportban találtam meg. Az étrendemre csak azután kezdtem odafigyelni, miután a rendszeres mozgás a mindennapjaim részévé vált. Saját tapasztalatom, hogy nagyon fontos a mozgás milyenségét, intenzitását összehangolni az étkezéssel, mert mozgás közben gyengébbnek érzem magam, ha túl kevés kalóriát fogyasztottam.

– Miként indulhatunk el az egészségesebb életmód felé?

– Tűzzünk ki egy célt magunk elé, keressünk egy motiváló edzőt vagy társat, aki segít a helyes gyakorlatok elvégzésében, és tájékozódjunk szakkönyvekből. Próbáljunk ki több mozgásformát, készítsünk el különböző recepteket, hogy megtalálhassuk a hozzánk illőt. Hallgassunk a saját belső hangunkra, mert mindenkinek más és más módszerek megfelelők. Ha sikerült megtalálni a számunkra alkalmas mozgás- és táplálkozási rutint, nemcsak a végcél fog boldogítani, hanem az út is, amely odáig vezet.

– Naponta hány órát mozogsz, mit eszel?

– Heti ötször edzek egy-egy órát, és szaladok legalább kétszer, de ha tehetem, akár többször is. Rostban gazdag ételeket eszem, illetve igyekszem olyan gyümölcsöket, zöldségeket fogyasztani, amelyek itthon a kertünkben teremnek. Fontosnak tartom, hogy az évszaknak megfelelő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasszak. Teljes mértékben mellőzőm a színezett szénsavas üdítőitalokat, édességet mértékkel fogyasztok.

– Mit gondolsz, mi az egészséges életmód titka?

– Önuralom, mértékletesség, változatosság – talán ez a három szó jellemzi az egészséges életmódot. Mindig törekszem, hogy egyre tudatosabban, hatékonyabban szervezzem meg ezt az életstílust. De talán a legfontosabb a mértékletesség a táplálkozásban, laikusként úgy gondolom, mindent lehet fogyasztani, de csak mértékkel.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. július 9., 10:53
  ÉRTÉKELÉS: 12

  Szimpatikus a fiatalok optimizmusa, hogy csak sporttal, egeszseges eletmoddal el lehet kerulni a betegsegeket. Sajnos, ez nem mindig igaz. A genek, a szervezet oregedese es a szerencse is szerepet jatszik abban, hogy ki mikor, miben betegszik meg. Szerencse az, ha valaki tiszta levegoju, tiszta vizu videken szuletik, vegyszer nelkuli zoldseget, gyumolcsot ehet, nem gyogyszerezett allati eredetu termekeket ehet. Ha kisgyerekkortol az egeszsegere van, ki odafigyeljen es nem cukros, zsiros etelekkel etetik.
  Abban igazuk van, hogy tudatos eletvitellel sokat tehetnek az egeszsegukert, es ez peldamutato.

  • User
   Dátum: 2020. július 12., 13:29
   ÉRTÉKELÉS: 4

   A cikk tartalma nem azt hivatott bebizonyítani, hogy a sport, az aktív életmód teljes mértékben lehetőve teszi az a betegségek elkerülését hanem arra hívja fel a figyelmet, hogy a sport nemcsak testnek szervezetnek jó, hanem a léleknek is, és, hogy a mindennapi életre is jelentős hatása van!