Felhívás!

Röviden

„Digitális Innovációs Hub” Szentgyörgyön

Kovászna megyei gazdasági szervezetek kezdeményezésére regionális, digitális innovációs hub alakul a sepsiszentgyörgyi vállalkozói inkubátorházban, tájékoztatott Mátyus Enikő. Az ASIMCOV kis- és középvállalkozók szövetségének képviselője szerint az Európai Bizottság stratégiai célja, hogy előmozdítsa az európai ipar digitalizálását, és ennek keretében ösztönzi a digitális innovációs központok fejlődését és nemzetközi együttműködését. Ez alapján 6 szervezet megalapította a Futures of Innovation and Technologies konzorciumot, melynek célja a közép régió digitalizációjának fejlesztése. A konzorcium managementjét a sepsiszentgyörgyi vállalkozói inkubátorház végzi.

Románia gazdag ország

A Világbank minden év júliusában hozza nyilvánosságra az országok besorolását. A friss besorolás alapján Románia az eddigi felső-közepes jövedelmű országból magas jövedelmű országgá lépett elő. Ez alapján az Európai Unióban már csak Bulgária nem számít „gazdag” országnak. A Világbank az adott országban ténylegesen elkölthető jövedelmet, azaz egy főre jutó nemzeti jövedelmet (GNI) veszi figyelembe. Ezt a bruttó hazai össztermékből (GDP) számolják ki úgy, hogy figyelembe veszik a vendégmunkások haza utalásait, a külföldi tulajdonosok jövedelmét, de nem számolnak az itthon megtermelt, de a külföldi tulajdonosok által innen kivitt jövedelmet. Idén 12.535 dolláros egy főre jutó nemzeti jövedelem kellett ahhoz, hogy egy ország a magas jövedelmű kategóriájába kerüljön. Románia ezt a határt hajszálon átlépte, hiszen számítások szerint tavaly az ország 12.630 dolláros GNI-vel rendelkezett.

Indul az Első lakás program

Cristian Păun, a kis- és középes vállalkozások állami garancialapjának elnöke szerint a kormány módosítja az eddig „Első lakásnak” nevezett programot, amely ezentúl „Egy új lakás” (O Nouă Casă) név alatt fut. A hamarosan induló program már nem a családok szociális jellegű támogatására összpontosít, mivel az igénylők jövedelmével kapcsolatos korlátozást kiveszik a feltételek közül.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.