Felhívás!

Az e-rollerekkel a balesetek is terjednek

Az e-rollerekkel a balesetek is terjednek Életmód

Egy tanulmány szerint feltűnően nagy a komoly balesetek aránya, a szabályozás szigorodása várható.

A nagyvárosok lakói az elmúlt 2-3 évben szokhattak hozzá ahhoz a látványhoz, amelyet a gyors ütemben szaporodó, illetve részben az utcán hagyott e-kerékpárok és e-rollerek tömege jelent. A különböző szolgáltatások népszerűségének növekedésével, az ilyen és ehhez hasonló eszközök elterjedésével azonban a komolyabb balesetek száma is megugrott, a jelek szerint ugyanis nem vagyunk kellően körültekintőek, amikor ezen új kütyüket használjuk.

Az Injury Prevention magazinban jelent meg december végén egy új tanulmány amelynek készítői éppen erre hívják fel a figyelmet, a 2000 és 2017 között jelentett sérülések összevetése, az adatok kielemzése után. Ők arra a következtetésre jutottak, hogy az e-kerékpárokat, valamint a még újabb e-rollereket használók komoly kockázatnak teszik ki magukat, ez azonban elsősorban annak eredménye, hogy jóval kevesebb figyelmet fordítunk a biztonságos közlekedésre, amikor ezen eszközöket használjuk, ami különösen a megszokottnál nagyobb végsebességet kínáló példányoknál jelentkezik. Amíg ugyanis a hagyományos kerékpárok esetében nagyjából tisztában vagyunk a veszélyekkel (és fejben is tartjuk azokat), az új e-kütyükön való közlekedés során sokkal figyelmetlenebbek vagyunk.

Az abszolút számokon ez persze még nem látszik, hiszen míg a megvizsgált időszak alatt 130 ezer sérülést kötöttek valamilyen e-rollerhez, további 3 ezret pedig e-kerékpárhoz, a hagyományos biciklik esetében ez 9 millió felett volt. Szem előtt kell tartanunk azonban, hogy az Egyesült Államokban gyakorlatilag minden második háztartás rendelkezik kerékpárral, az elektromos eszközök pedig még mindig újnak számítanak, így ezek jóval kevésbé elterjedtek. Komoly figyelmeztető jel tehát, hogy az e-kerékpárok kategóriájában nagyon gyakoriak a járókelőkkel való ütközések, az e-rollereket használók pedig jóval gyakrabban szenvednek komoly sérülést (agyrázkódás, csonttörés, stb.)

A negatív trend mérséklése érdekében nagyobb figyelmet kell szentelnünk a városban való közlekedésre, itt pedig számíthatunk arra, hogy maguk a városok további szabályokkal igyekeznek majd korlátozni az eddig élvezett szabadságot, ugyanezen célból. Ezzel egy időben a kütyüket gyártó cégek azon dolgoznak majd, hogy minél ritkábban forduljanak elő meghibásodások, illetve gyulladásos esetek, ami különösen az akkumulátorok kapcsán fordul elő.

(sg.hu)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.