Hirdetés
Hirdetés

Alkoholprevenciós előadások erdővidéki iskolákban

Alkoholprevenciós előadások erdővidéki iskolákban Életmód

A különböző függőségek, mint amilyen az alkoholizmus is, társadalmunk egyre fenyegetőbb problémáit jelentik. Az unitárius egyház Gondviselés Segélyszervezetének háromszéki fiókja épp ezért tájékoztató jellegű, prevenciós előadásokat szervezett nemrég Erdővidéken, azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a függőségek okozta problémákra és hiteles segítséget nyújtson azon fiatalok számára, akik még el tudják és el is szeretnék kerülni a bajokat.

 

November 12-én és 13-án összesen hat alkoholprevenciós előadásra került sor a baróti Gaál Mózes Általános Iskolában, a Baróti Szabó Dávid Középiskolában és a vargyasi Borbáth Károly Általános Iskolában, melyeken több mint háromszáz gyermek vett részt – tájékoztatott Demeter Mária szociális szakértő, a szervezet önkéntese. „Az újabb tapasztalatok, szakmai kutatások azt mutatják, hogy egy megelőző program akkor hatékony, ha nem tilt és nem ítélkezik, hanem reálisan előtárja a problémát és azt hangsúlyozza, hogy mindenkinek lehetősége van választani, hiszen mindnyájan tudjuk, hogy ami tilos, arra mindenki kíváncsibb és a fiatalok érdeklődését is jobban felkelti” – vélekedett a szakember.

Mint beszámolt arról, a találkozók keretében Katona Attila, székelyudvarhelyi illetőségű, 40 éves, egykori alkoholfüggő személy őszintén mesélte el tapasztalatait, alkoholtól átitatott életútját a diákoknak, beszélt annak kecsegtető részeiről, és arról is, hogy miért választotta ezt az utat. Aztán bemutatta az alkoholizmus sötét oldalait és bugyrait is, amelyekből végül sikerült kikerülnie és megtalálni a kiutat. Felépülésének nehézségeiről is szó esett, úgyszintén az alkohol maradandó káros hatásairól, amelyekkel azóta is nap, mint nap szembe kell néznie és meg kell küzdenie.

Hirdetés
Hirdetés

Az előadó elmesélte, hogy a változás felé vezető útja a Bonus Pastor Alapítvány terápiás programjával kezdődött, a magyarózdi terápiás otthonban, ahol közel egy évig bentlakásos terápiás programon vett részt. Segítség volt számára, hogy itt figyeltek rá, nem vonták kérdőre, hanem törődést kapott. Újra megtanulta, hogy ki ő valójában és melyek a céljai, megtanult újra létezni, érezni. Amikor kijött az otthonból, akkor kezdődtek a kihívások, mert rá kellett jöjjön, hogy a világ nem változott, csak ő, és 31 évesen nulláról kellett kezdje az életet. Katona Attila bevallása szerint, ő az isteni gondviselésnek köszönheti, hogy sikerült megváltoznia, és ma már együtt tud élni a függőségével, de mint hangsúlyozta, a statisztikák szerint száz sorstársából ez mindössze egynek szokott sikerülni.

A diákok megdöbbenéssel, sajnálattal, együttérzéssel és kíváncsisággal fogadták az elhangzottakot. Arra a kérdésre, hogy ha újra kísértéssel találkozik Attila, miként reagál, azt válaszolta, hogy mindig azt mondja, hogy: „ma nem iszom”. Az előadás végén bíztatta a tanulókat, hogy ha nehéz helyzetbe kerülnek, kérjenek bátran segítséget, ne engedjék rossz irányba befolyásolni magukat és tartsanak ki a céljaik mellett. Továbbá felhívta a szülők figyelmét az odafigyelésre, az elfogadásra és az együtt töltött értékes időre, amely segítség lehet a tanulóknak a nehéz helyzetekben.

Demeter Mária arról is tájékoztatott, hogy a Gondviselés Segélyszervezet háromszéki fiókjának égisze alatt további előadásokra is sor kerül az erdővidéki iskolákban. Pájer György területi megbízott végül röviden ismertette a szervezet célkitűzéseit, eddigi erdővidéki tevékenységeit, és felajánlotta a diákok számára az önkéntesség lehetőségét a szervezet keretében, amelyre a találkozó végén több diák is jelentkezett.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások