Felhívás!

Akár tíz litert is izzadhatunk a kánikulában

Akár tíz litert is izzadhatunk a kánikulában Életmód

Amíg a hideg, téli napokon fél liter folyadékot izzadunk, a 30 fok feletti kánikulában, aktivitás vagy sport miatt elérheti ez a mennyiség a tíz litert is, írja a Semmelweis Egyetem honlapja egy szakértői cikkben.

Sr. Brunner Alexandra a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika szakorvosa a szövegben írja, hogy az tévhit, hogy az izzadással méregtelenítünk, az ugyanis a vese és a máj dolga. Az ember 2-4 millió ekkrin verejtékmirigy segítségével izzad, de a testszag nem ezeknek, hanem az apokrin mirigyeknek köszönhető, amik a hónaljban vagy a nemi szervek területén találhatóak.

Az izzadság 99 százaléka víz, a maradék 1 százalékot só, fehérje és szénhidrát, a mennyisége pedig rengeteg mindentől függ, kortól, nemtől, táplálkozástól és az aktivitás mennyiségétől is.

“Egy egészséges nőnek mintegy 2,2 liter, egy férfinek 2,9 liter folyadékra van szüksége naponta, mely akár 3-szoros mértéket is elérhet kánikulában egy aktív napon” – írja dr. Brunner. Hozzáteszi, hogy a „fűszeres, csípős, forró ételek, koffein tartalmú italok fokozzák az izzadást”, de az olyan gyümölcsök és zöldségek, amikben magasabb a víztartalom, segítik pótolni a vizet és az ásványi anyagokat.

(Telex)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.