Felhívás!

A megoldás csakis az oltás

A súlyos, gyakran halálos kimenetelű fertőző betegségek megelőzésére idén már közel 500 tetanusz elleni oltást adtak be a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban. A betegséget veszélyes baktériumok terjesztik, ha fennáll ez a veszély, azonnal kórházba kell menni oltásért.

Tavaly 1523 tetanuszoltást adtak be a megyei kórházban, az idei évben pedig 491 olyan beteg részesült az oltásban, aki vágással vagy csípéssel került a sürgősségi osztályra – tájékoztattak. A vágások, karmolások és harapások veszélyes baktériumot juttathatnak a szervezetbe, ami leggyakrabban a talajban és az utcai porban található meg, de az állatok bélrendszerében is. A baktérium neve Clostridium tetani, spórái a szöveteket fertőzik, és rendkívül erős toxint termelnek (a botulinum toxin után a második), ami tetanuszt, súlyos és gyakran halálos kimenetelű fertőző betegséget vált ki.

A fertőzés első jele az állkapocs összeszorítása, a szájizmok erőteljes összehúzódásával, ami lehetetlenné teszi, hogy a fertőzött kinyissa a száját, megnehezíti a nyelést és a légzést. További tünetek az izomgörcsök (önkéntelen összehúzódások, amelyek fájdalmasok lehetnek) megjelenése, amelyek leggyakrabban a gyomorban jelentkeznek. Az izommerevség lázzal, izzadással, vérnyomás- és pulzusemelkedéssel is jár. Ha a toxin eléri az idegrendszert, lehetetlen eltávolítani a szervezetből, és komplikációk léphetnek fel. A csonttörések mellett a betegséget tüdőembólia vagy tüdőgyulladás is komplikálhatja. A halál gyakran a légzőizmok elhúzódó összehúzódása miatt fellépő légzési elégtelenség miatt következik be, ami szív- és légzésleálláshoz vezet. Statisztikák szerint 100 emberből egy vagy kettő hal meg a fertőzésben, intenzív ellátás hiányában pedig a halálozási arány eléri a 100%-ot.

A tünetek általában a fertőzést követő 3 és 20 napon belül jelentkeznek, és a gyógyulás több hónapig is eltarthat. Újszülöttkori tetanusz esetén a tünetek általában a születés után 4-14 nappal jelentkeznek. Tetanuszfertőzés léphet fel a szúrt sebek (piercingek, tetoválások és helytelenül elvégzett injekciók), lőtt sebek, égési sérülések, állatmarások és -csípések, fertőzött lábszárfekélyek esetében is.

A közhiedelemmel ellentétben, a rozsda nem okoz tetanuszt, de mély sérülés, például a talpba szúrt szeg által okozott sérülés ideális környezetet teremthet a tetanuszbaktériumoknak. A fertőzés nem terjed át fertőzött személyről egészségesre. A leghatékonyabb megelőzés a tetanusz elleni védőoltás, amely Romániában kötelező.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.