Hirdetés
Hirdetés

A másnaposság betegség, és nincs gyógymódja

A másnaposság betegség, és nincs gyógymódja Életmód

Egy frankfurti bíróság döntése értelmében a másnaposság betegségnek minősül. Ennek azért van jelentősége, mert így a másnaposságellenes táplálékkiegészítőket illegális úgy reklámozni, hogy azok gyógyítják a macskajajhoz kapcsolódó tüneteket.

Hirdetés
Hirdetés

A magyar szabályozáshoz hasonlóan a német reklámtörvény is tiltja, hogy az étrend-kiegészítőként forgalmazott (vagyis a gyógyszerré minősítéshez szükséges klinikai próbákon át nem esett) készítmények gyártói olyan állításokat fogalmazzanak meg a reklámjaikban, miszerint a termék megelőz, gyógyít vagy kezel valamilyen betegséget. A bíróság ítéletében kimondta, hogy még a szervezet normális állapotának vagy működésének legkisebb és rövid ideig tartó zavarát okozó állapotok is betegségnek számítanak.

Ebben az értelemben a részegség utáni másnaposság is betegség. Ezt kutatások is igazolják, amelyek szerint a másnaposság azon kellemetlen tünetek összessége, amelyek túlzásba vitt alkoholfogyasztás után alakulnak ki, és addig tartanak, míg a véralkoholszint visszatér a normális állapotába. Bár vannak, akik immúnisak rá. Aki meg nem, az korán felébred.

Bár – a nyilvánvaló (alkohol)fogyasztói igényekre reagálva – rengeteg készítmény van a piacon, amelyek kimondva-kimondatlanul azt állítják magukról, hogy elmulasztják a macskajajt, valójában nem létezik tudományosan is bizonyított gyógymód az állapotra. Ez tehát a tökéletes büntetés a vétkezők számára.

(hvg)

 
Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük