Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A hosszú élet titka lehet a nyaralás

A hosszú élet titka lehet a nyaralás Életmód

Nemcsak a léleknek, a közérzetnek, de a testnek is jót tesz, ha kihasználod a szabadságodat. Most több friss kutatás bizonyítékokat is ad erről.

Hirdetés
Hirdetés

Korábban Helsinkiben, most a Syracuse-i Egyetem sok éves vizsgálatai igazolták, hogy a nyaralás hozzájárulhat a szív- és érrendszeri megbetegedések csökkentéséhez.

Ennek apropóján hívja fel a figyelmet a Magyar Kardiológusok Társasága, hogy érdemes elutazni, kikapcsolódni, mert szó szerint megóvja az egészséget. Ne gondold, hogy az egészséges életmód kompenzálja a túl kemény munkát és azt, ha nem veszed ki megérdemelt szabadságodat – erre figyelmeztetnek a helsinki egyetem szakemberei.

Középkorú, vezető beosztású férfiakat vontak be a vizsgálatukba, akiknél legalább egy kardiovaszkuláris betegség kockázati tényezője jelen volt az életükben, vagyis dohányzás, magas vérnyomás, magas koleszterinszint, emelkedett trigliceridek, glükózintolerancia vagy túlsúly.

A kontrollcsoportban a férfiak a szokásos egészségügyi ellátást kapták, és a vizsgálók nem látták őket. A halálozási nyomon követést negyven évre terjesztették ki a nemzeti halálozási nyilvántartások segítségével, és megvizsgálták a munka, az alvás és a szabadság mennyiségére vonatkozó, korábban nem vizsgált kiindulási adatokat.

Kiderült, hogy azok a férfiak, akik évente három hetet vagy annál rövidebb szabadságot vettek ki, 37%-kal nagyobb eséllyel haltak meg, mint azok, akik ennél többet. – Eredményeink nem azt mutatják, hogy az egészségnevelés káros. Ehelyett inkább arra utalnak, hogy a stressz csökkentése a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatának elengedhetetlen része. Az életmódtanácsot okosan kell kombinálni a modern gyógyszeres kezeléssel a szív- és érrendszeri megelőzés érdekében – mondják a finn kutatók.

– Eddig is tudtuk, de most tudományos kutatás is igazolta, hogy a szív- és érrendszeri betegségek kockázata csökken, minél többet megyünk nyaralni. Mivel az anyagcserezavarok módosíthatók, ez azt jelenti, hogy megváltozhatnak, vagy meg is előzhetőek ezek a kockázatok. Fontos, hogy az emberek a rendelkezésre álló szabadságidőt használják ki. A nyaralás a teljes munkaidőben foglalkoztatottak közel 80 százalékának áll rendelkezésére, de kevesebb, mint a fele él ezzel. Kutatásaink azt mutatják, hogy ha az emberek többet használnak fel ebből, akkor annak már kézzelfogható egészségügyi előnye lenne – derült ki a most publikált vizsgálatból.

(femina)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük