Felhívás!

A házimunka fiatalon tartja az agyat

A házimunka fiatalon tartja az agyat Életmód

Az olyan könnyű tevékenységek, mint például a házimunka, segíthet az agy fiatalon tartásában a kutatók szerint, akik egyre több bizonyítékot találnak arra, hogy minden, kisebb-nagyobb testmozgás igen nagy támogatást jelent az egészségünknek.

Brit kutatók szerint a legkönnyebbnek tűnő, aktív mozgás és az igen rövid testgyakorlatok is jótékony hatással vannak az egészségünkre. Teszik ezt még akkor is, ha egyszerre csupán egy-két percig végezzük őket, amivel ellensúlyozzuk az ülőmunkát vagy a mozgásszegény életmódot. Úgy találták, hogy akár már az olyan, kötelezően végzett házimunka, mint például az ablakpucolás vagy a felmosás is számos előnnyel bír az egészségünk szempontjából.

“Az egészséges öregedés szempontjából a kisebb intenzitású testmozgás is rendkívül fontos lehet, különösen az agyunk számára” – mondta Dr. Nicole Spartarno, a Boston Egyetem kutatója, a Jama Network Open tudományos folyóiratban publikált tanulmány első szerzője.
A nemzetközi együttműködésben végzett kutatás arról számolt be, hogy összesen 2 354 középkorú felnőtt napi tevékenységének „nyomkövető adatait” tanulmányozták három teljes napon át, miközben megvizsgálták a kutatásban részt vevők agyi aktivitását és megfigyelték annak az öregedéssel kapcsolatos jeleit.

Megállíthatjuk egy kissé az agy öregedését

A kutatók a vizsgálat során figyelembe vettek több tényezőt, többek között a nemet, a dohányzással kapcsolatos szokásokat és az életkort, majd megállapították, hogy a naponta végzett, könnyed fizikai aktivitás naponta 0,22 százalékkal növeli az agy térfogatát, és ezzel az önkéntesek könnyedén „megállíthatják” a 60 év felett jelentkező, évente súlyosbodó demencia tüneteit. Ráadásul azoknál, akik naponta legalább 10 ezer lépést tettek, 0,35 százalékkal nagyobb agyi térfogatot tapasztaltak, ami mintegy 1,75 évvel lassítja az agy öregedését. A kapott eredmények még meggyőzőbbek voltak, amikor a kutatócsapat megvizsgálta azokat is (az önkéntesek több, mint felét), akik egyáltalán nem teljesítették az ajánlott minimális testmozgásra vonatkozó irányelveket.

“A mérsékelt és erőteljes fizikai aktivitás is könnyen összekapcsolható a magasabb agyi volumenhez (volume) és az elemzéseink azt mutatták, hogy már az igen könnyű aktivitás is hasonló eredményekkel jár” – tette hozzá Spartarno. – Ez tehát azt jelenti, hogy nem kell feltétlenül kiadósan izzadnunk, mert bármilyen nemű testmozgás a hosszabb élettartamot és jobb életminőséget garantál, nem is beszélve idősebb korban az alacsonyabb elbutulási arányokról.

Segíthet fiatalon tartani az agyat

A tanulmány szerzői azonban hozzáteszik, hogy nem minden, ülve eltöltött idő lesz szükségszerűen „rossz” az agy számára. Különösen akkor nem, ha az emberek olyan feladatot végeznek, amely gondolkodást igényel.

“Igen jó hír, hogy még a mindennapi élethez tartozó, könnyű intenzitású fizikai aktivitás, mint például a házimunka is segíthet fiatalon tartani az agyat, hiszen az ilyen tevékenységeket a legtöbb szépkorú is könnyebben megvalósíthatja” – magyarázta Emmanuel Stamatakis, a Sydneyi Egyetem fizikai aktivitás, életmód és népegészségügyi professzora. – A szív- és érrendszeri egészséget vizsgálva azonban az is bizonyított, hogy egy percnyi, nagy intenzitású tevékenység több egészségügyi előnnyel jár, mint egypercnyi könnyű testmozgás.

A kutatás ugyanakkor nem vizsgálta a különböző aktivitási szintek demencia kockázatára gyakorolt hatását. Dr. James Pickett, az Alzheimer’s Society szervezet kutatási vezetője hangsúlyozta, hogy nem kell feltétlenül futni, csak találjunk egy olyan mozgásformát, amit élvezünk és rendszeresen végzünk, hiszen ez jó a szívünknek, jó a mentális egészségünknek és a testünknek is.

(Origo)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.