Felhívás!

A bántalmazás új formája: víruszaklatás

A bántalmazás új formája: víruszaklatás Életmód

Mintha eddig is nem lett volna elég téma a zaklatáshoz az iskolákban, most a víruszaklatás is felütötte a fejét. A megnyilvánulásnak több formája van: zaklatják azokat, akik megfertőződtek, de azokat is, akik maszkot hordanak. Az iskolákban megpróbálják elejét venni ennek.

A Covid19-cel fertőzött, majd meggyógyult és iskolába visszatérő gyerekeket zaklatják társaik, a jelenség itthon is tetten érhető. Az úgynevezett víruszaklatás azonban nem csak ennyiből áll. Bántalmazzák azokat is, akik következetesen hordanak maszkot, csúfolják egymást a diákok és mindenféle összeesküvés-elméletet szőnek. Kovács Andi iskolapszichológus szerint összetett a jelenség: egyrészt áldozathibáztatásról van szó azokkal szemben, akik átestek a koronavíruson, másrészről pedig a szülők maszkellenes magatartása átragad a gyerekekre is, így ők azokat zaklatják, gúnyolják, akik elővigyázatosak.

– Sajnálatos módon ez a kirekesztő, gúnyos magatartás elsősorban a szülőktől jön. A gyerekek látnak egy mintát, a szüleik hozzáállását a koronavírushoz és azt adják tovább, olykor kiegészítve saját fantáziájukkal vagy az interneten olvasott dolgokkal. Ez nagyon veszélyes lehet, de a szülők, pedagógusok segítségével elejét lehet venni – magyarázta. A szakember elmondta: fontos felvilágosítani a gyerekeket, hogy bár az óvintézkedéseket be kell tartani, ennek ellenére bárki bármikor megbetegedhet, önhibáján kívül is. Támogató magatartásra van szükség mind a szülők, mind a tanárok, tanítók részéről. Ugyanakkor, azokat is meg kell védeni, akiket a maszkviselés miatt bántanak, mivel sajnos ez a jelenség is elharapódzott.

A kisebb diákok körében még nem jellemző ez a fajta magatartás, bár ők is tesznek megjegyzéseket és rengeteg kérdésük van a vírusról, ezért fontos a felvilágosítás – mondta Kerekes Beáta tanítónő. A harmadikosokat oktató pedagógus tapasztalata, hogy minden nap kell beszélni a kialakult helyzetről, a vírus miatt bevezetett intézkedésekről és a helyes útra kell terelni a gyerekeket.

– A maszkellenes viselkedés a gyerekekben is ellenszenvet szül, el kell magyarázni nekik, hogy nem történik egészségügyi probléma abból, ha viselik az arcvédőt, de a vírusról is kell beszélni. Fontos kiemelni, hogy minden óvintézkedés ellenére is elkaphatjuk. Én az autó biztonsági övéhez hasonlítottam a maszkviselést, az ellen is tiltakoztak az emberek, amikor kötelezővé tették, hasonló okokból, mint a maszk ellen: kényelmetlen, egészségtelen. Aztán bebizonyosodott az ellenkezője. A gyerekek nyitottak, hamar felfogják a dolgokat. Nyíltan kell velük beszélgetni, úgy, hogy ne ijedjenek meg, de tévképzeteik se legyenek – véli.

Egy, a nevét nem vállaló családanya lapunknak elmondta: az egész család átesett a koronavíruson, 9 éves gyereke egy hónapot töltött kórházban, mivel koronavírus-tesztje csak nagyon későn lett negatív. Az események az egész családot megviselték, gyermekük különórákra járt a vakációban, hogy behozza a lemaradást, de egészségügyileg is érzik még a betegség utóhatásait. Mint mondta, nem tud arról, hogy gúnyolnák a lányát emiatt, viszont a kislány nem szeret erről beszélni, nem meséli el senkinek, ezért nem vállalja a nevüket sem.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.