Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Együnk csak növényeket!

Együnk csak növényeket! Kovászna megye

Minden év elején teszünk újévi fogadalmakat, ugyanakkor ilyenkor kezdődik a legtöbb kihívás a különböző közösségi oldalakon is. Bár nem új keletű, de felénk még nem hagyományos az a kihívás, amelyet január elsején indítottak Vegán Január néven. A cél a vegán életmód megismerése, kipróbálása.

– Ezt a kihívást mindenkinek el kéne kezdeni, főleg azért, mert év végén mindig „túlesszük” magunkat, és ez az életmód fogyókúrának sem utolsó – mondta lapunknak Barabás Kinga fitneszedző, aki térségünkben is mozgósítja az embereket, hogy csatlakozzanak a Vegán Januárhoz. A kezdeményezése legalább egy évtizedes a nagyvilágban, nálunk csak idén kezdett ismert lenni, többen csatlakoztak, olyanok is, akik húsevők, de olyanok is, akik eddig vegetáriánusok voltak.
– Ezzel a kihívással arra biztatjuk az embereket, hogy legalább rövid időre térjenek át a hús-, hal-, tejtermék- és tojásmentes táplálkozásra. Tudom, elsőre hihetetlen, de a növényi ételek is lehetnek változatosak, nagyon finomak, és szinte azonnali pozitív hatásai vannak a szervezetre, nem beszélve a hosszú távú előnyökről – magyarázta Barabás Kinga.
A nemzetközileg Veganuarynak hívott kezdeményezők egy honlapot is létrehoztak, ahol a különböző ételek elkészítési módjáról, növénytermesztésről és az ételek tápértékéről is információkat kaphatunk, a nem titkolt cél pedig az, hogy akik kipróbálják, rájöjjenek: lehet élni hús és állati eredetű termékek nélkül is, sőt kifejezetten jót tesz a szervezetnek.

Hirdetés
Hirdetés

Kinda Krisztina Edit dietetikus szakember szerint ez a kihívás tisztítókúrának sem utolsó, főleg, hogy ünnepek után vagyunk, amikor a legtöbben leterhelték szervezetüket a nehéz, zsíros, cukros ételekkel és süteményekkel. Egy hónap próba senkinek sem árthat meg – mondta a szakember, viszont véleménye szerint a szervezetnek szüksége van mindenféle tápanyagra, legyen az növényi vagy állati eredetű.
– A szélsőségesség semmiben nem jó, így a táplálkozásban sem. Mint minden étrendnél, itt is figyelembe kell venni a szervezetünk jelzéseit, az esetleges elvonási tüneteket, és mindenképp pótolni azokat az anyagokat, amelyeket az állati eredetű élelmiszerekből kapunk meg – mondta.
A veganizmus egyébként nemcsak az étrendre vonatkozó kifejezés, követői kerülik az állatok bárminemű használatát (haszonállatok, állati eredetű ruhaneműk viselése, állatkísérletek, vadászat). A legtöbben azonban az étrend megváltoztatásával lesznek vegánok, semmilyen állati eredetű terméket nem fogyasztanak, így tojást vagy mézet sem, szigorúan csak növényekkel táplálkoznak.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. január 3., 8:18
    ÉRTÉKELÉS: 8

    Amig az ember fogazatára ránézünk és garantáltan 1 mindenevő fogazatát ismerjük fel benne,addig pár divatbohóc/ veggi/ vega/ fittnesszedző stb tanácsait söpörjük ki a ganyédombra! A3.évezredben hétköznap is ünnep van az asztal mellett,ezért nem árt bőjtölni, sportolni, kevesebbet stresszelni!

  • User
    Dátum: 2020. január 3., 10:39
    ÉRTÉKELÉS: 4

    A vega találkozik a húsevővel, akit elkezd dorgálni: Nem szégyelli magát, hogy elveszi szegény állat életét azért, hogy megehesse. – Mire a húsevő: És maga nem szégyelli azt a sok füvet leenni a szegény állatok elől?

  • User
    Dátum: 2020. január 3., 11:53
    ÉRTÉKELÉS: 9

    A veganizmus divat. A hiedelmekkel ellentétben, nem környezetkímélő. Nehogy azt higgye valaki, hogy a banán vagy avokádó kevésbé környezetszennyező, mint a helyi tojás, sajt, vagy csirkehús. Az sem biztos, hogy egészségesebb. A januári vegánság pedig egyenesen röhejes. „Egy hónap próba senkinek sem árthat meg …” – mondja a szakember. De akkor az a hónap miért január, amikor friss zöldség-gyümölcs csak üvegházi kapható? Miért nem olyan szezont választanak, amikor az ember akár saját kertjéből tud étkezni? Kihívás! 🙂 Mint a jeges vödör a nyakunk közé, úgy kellenek az ilyen kihívások.
    Ez inkább a bevásárlóközpontoknak jó. Habár nekik tök mindegy, hogy banánt ad-e el nekünk, vagy Argentínából származó marhahúst. Legyen kihívás akkor a Fasírt Február, a Hígtojás Március, de a Virsli Május, vagy a Fenyőrügy Június is szépen hangzik. A Fényevő Július is elég logikus, mert olyankor van elég napsütés. Boldog új évet!

  • User
    Dátum: 2020. január 5., 19:14
    ÉRTÉKELÉS: -4

    „Majd ezt mondta Isten: Nektek adok minden maghozó növényt az egész föld színén, és minden fát, amelynek maghozó gyümölcse van: legyen mindez a ti eledeletek!” 1 Móz.. 1:29. Ennyit az „ökörségről”.