Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Röviden

Digitális Székelyföld

Székelyföld fejlesztése, üzleti lehetőségek kiaknázása és a tudásmegosztás érdekében hetedik alkalommal szervezik szeptember 26–29. között a Digitális Székelyföld Konferenciát, ezúttal Marosvásárhelyen, a Sapientia Tudományegyetemen. A szakmainak tűnő, de minden érdeklődőnek szóló rendezvény főtémája a mesterséges intelligencia, de szó lesz az Ipar 4.0, Fintech, Big Data, Projektmanagement, RDI, Agrárinformatika, Okos városok, digitális marketing, felnőttképzés, a Székelyföld-brandről, GDPR-ról és innovációs fejlesztésekről is. Az értekezlet víziója, hogy Székelyföld 2025-re egy olyan régióvá válik, ahol a magas hozzáadott értékű termékek és szolgáltatások teszik ki a gazdasági termelés legnagyobb hányadát, ez a társadalom jólétének növekedéséhez vezet. A konferencián többek között részt vesz Barabási Albert László fizikus és kutató, Szertics Gergely az AI Partners ügyvezetője. Az eseményről és előadókról részletesen a digitalisszekelyfold.ro honlapon olvashatnak.

Erősödő autópiac

Kilenc százalékkal nőtt a román autópiac a 2019-es esztendő első nyolc hónapjában a tavalyi év ugyanezen időszakához mérten – derül ki a Gépkocsigyártók és Importőrök Egyesülete (APIA) által hétfőn közzétett adatokból. Az APIA megjegyzi, hogy az európai uniós tagállamok nagy részétől eltérően Romániában az elmúlt 12 hónapban folyamatosan bővült az autópiac. A statisztikák szerint Romániában összesen 129.759 új gépjárművet értékesítettek januártól augusztusig. Ezek közül 110.998 személygépkocsi, 18.761 haszonjármű volt. Az APIA adatai alapján az új gépjárművet vásárlók közül a legtöbben a Dacia (34.419 darab), a Volkswagen (11.435) és a Renault (11.012) modelljei közül válogattak. A legnépszerűbb modell a Dacia Logan volt (13.360 eladott darabbal), majd a Dacia Duster (7610), a Dacia Sandero (6888), a Renault Clio (4242) és a Skoda Octavia (3342) következik a sorban.

Az eladott autók 71,1 százaléka benzinmotoros volt – ez jelentős növekedés a 2018 első nyolc hónapjában jegyzett 59,4 százalékos arányhoz képest –, 25,1% pedig dízelmeghajtású. Környezetkímélő – elektromos vagy hibrid – autóból 4166-ot adtak el az első nyolc hónapban, szemben a tavaly ugyanebben az időszakban regisztrált 2603 darabbal.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük