Hirmondo

Színjátszó fesztivál Kovásznán

Színjátszó fesztivál Kovásznán

A Kőrösi Csoma Sándor Líceum szervezésében, a művelődési ház és a polgármesteri hivatal támogatásával szeptember 28-án, szombaton a Kulturális Sokszínűség Napja alkalmával a 8. Juventus Színházi Fesztivált tartják a helyi művelődési központban.

Hirdetés
Hirdetés

Molnár János tanár, a Kőrösi Csoma Sándor Diákszínpad vezetője a rendezvény kapcsán elmondta, hogy a fesztivál ötletgazdái ő, valamint Șerban Daniela aligazgató voltak.

A Juventus abból az elgondolásból született meg, hogy szerettek volna egy olyan rendezvényt megvalósítani, ami során a magyar, román és idegen nyelvű előadások révén segíthetnék a diákok nyelvi fejlesztését, ugyanakkor formai kifejezést is biztosítsanak számukra.

Amikor a helyi önkormányzatnál lehetőség adódott, hogy kiemelt kulturális projekteket támogassanak, a szervezők éltek a lehetőséggel, hogy a Kulturális Sokszínűség Napja alkalmával hozzák tető alá a fesztivált is.

Kovásznán két diákszínjátszó csoport működik, az egyik a Kőrösi Csoma Sándor Diákszínpad, a másik meg a Justinian Teculescu Egyesület berkeiben tevékenykedő Minicinis. Az idei fesztiválon a helyi diákszínjátszók közül csak a KCSS Diákszínpad képviselteti magát, mivel a Minicinisnek nem volt betanult darabja erre az alkalomra.

Molnár Jánostól megtudtuk, hogy a színjátszói Karinthy Frigyes: Cirkusz művét adják elő, amelyet már a fesztivált megelőzően, szeptember 21-én, szombaton 19 órától a művelődési központban láthat a közönség. A 14 tagú KCSS Diákszínpad jövőbeli tervei kapcsán kiderült, hogy dolgoznak szintén egy Karinthy novellán, a Barabáson. A KCSS Diákszínpad tagjai október végén pedig részt vesznek a Szilágycsehen megrendezendő Országos Diákszínjátszó Fesztiválon majd november folyamán Debrecenben lépnek fel.

 

A 8. Juventus Színházi Fesztivál programja

9.00-9.30: Megnyitó; 9.30-10.00: a Plugor Sándor Művészeti Líceum drámatagozata előadása, Szophoklész Antigoné című drámája nyomán. Rendezte: Fazakas Misi és Mucha Oszkár; 10.10-11.10: Panciui színjátszó csoport, Mark Haddon: O întâmplare ciudată cu un câine le miezul nopții. Rendezte: Catalin Sfirloaga; 11.20-11.45: Grimasz, Brassó. John Whiting: Nincs miért. Rendezte: Bálint Ferenc; 11.50-12.15: Refi színpad, Marosvásárhely, Váltó láz (részletek). Rendezte Márton Csilla; 11.25-12.55: Plugor Sándor Művészeti Líceum, Commedia dell’arte. Rendezte: Fatma Mohamed; 13.00-14.30: Ebéd; 14.30-15.00: Carpe Diem, Segesvár, Între Zenit și Nadir. Rendezte: Mihai Marcel Soneriu; 15.10-15.40: Grimasz, Brassó, William Golding: Egy+egy+egy (A legyek ura nyomán). Rendezte: Bálint Ferenc; 15.50-16.30: Panciui színjátszó csoport, Mark Haddon: O întâmplare ciudată cu un câine le miezul nopții (francia nyelven); 16.40-17.20: Kőrösi Csoma Sándor Diákszínpad, Karinthy Frigyes: A cirkusz. Rendezte: Molnár János.

Hozzászólások