Hirmondo

Új varrógépek az iskolának

Új varrógépek az iskolának

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-hez pályázott varrógépekre a Baróti Szabó Dávid Technológiai Líceum. Céljuk az iskola textil-tanműhelyeinek felújítása volt, azért, hogy a megújult géppark által a diákok jobb minőségű munkát tudjanak végezni, a könnyűipai szakosztályok tanulói a szakmát jobban el tudják sajátítani.

A gépeket és felszereléseket március hónap folyamán kapták meg: tizenegy Brother márkájú villanyvarrógépet, két eldolgozó gépet, egy vasalókazánt, hozzá két gőzvasalót. A felszerelések beszerzésével és szállításával egy nagyszebeni céget bíztak meg, az ő ajánlata bizonyult a legjobbnak. A pályázat összértéke: 2,6 millió forint.

Lukács Enikő oktatótól megtudtuk, a pályázati lehetőség azért is bizonyult éppen időszerűnek, mert a régi gépállományuk elavult, a korábban a dabasi és szegedi iskoláktól, a baróti Platanus varrodától vagy a szintén baróti Simonffy Sámuel Alapítvány révén beszerzett varrógépeket nem lehetett már felújítani. A még használhatóak a kisebb tanműhelybe kerültek, azokon a kezdő tanulók gyakorolnak, az új gépeken a haladó, végzős diákok dolgoznak.

Egyébként három osztályban hatvan diák tanul textil szakon a baróti líceumnál Lukács Enikő és Barabás Sára Irma oktatók irányítása mellett. Múlt év októberében, szintén a Bethlen Gábor Alap pályázata révén öt baróti diák egy kiskunhalasi (Magyarország) gyakornoki programon is részt vett, onnan a Vári Szabó István nevét viselő szakképző iskolától három használt, de még jó állapotban levő varrógépet kaptak ajándékba.

A feltételek tehát, hogy minőségi szakoktatásban részesüljenek a diákok, most már adottak a baróti líceumnál. A tanulók, mindannyian lányok, a Platanus varrodához, valamint Buda Rozália szabóságához is járnak gyakorolni, miközben az év eseményére, a május végén vagy június elején esedékes diák-divatbemutatóra is készülnek.

– A diák-divatbemutató ösztönzi a diákjainkat a kreativitásra, hiszen erre az eseményre mindenki egy saját maga által kiválasztott modell szerint varr ruhát saját, valamint a Platanus gyártól kapott anyagokból – mondta az oktató. Megtudtuk azt is, a diáklányok szeretik, amit csinálnak, az iskola elvégzése után többségük a szakmában helyezkedik el itthon vagy külföldön.

Hozzászólások