Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Sok pénzre lesz szükség

Sztakics Éva alpolgármester a város költségvetésének vitája során válaszolt a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma (FCRCHM) beadványára, amelyben kérték a Román katona emlékmű felújítását, valamint azt, hogy fordítsanak nagyobb figyelmet a Mihai Viteazul Főgimnázium fejlesztésére.

Sztakics Éva elmondta, évekkel ezelőtt elkészült egy terv a szobor felújítására, akkor a beruházást 178 ezer lejre becsülték, de ezt aktualizálni kell, és egyelőre erre fognak pénzt elkülöníteni az első költségvetés-módosításkor.

Ami pedig a Mihai Viteazul Főgimnáziumot illeti, Sztakics megjegyezte, hogy egyformán kezelnek minden tanintézményt, nemrég el is készült egy átfogó, a műemlék épület felújítását célzó tanulmány, és hasonló dokumentációt állítottak össze a Székely Mikó Kollégium esetében is.

– Azonban akkora összegekről van szó, hogy a helyi költségvetésből biztosan nem tudjuk megvalósítani, uniós források elméleti iskolák felújítására nem lesznek, tehát az egyetlen lehetőségünk az, hogy bevigyük egy országos programba mindkét tanintézményt – szögezte le.

Hozzátette: ugyanakkor több tanépület hőszigetelésére, beleértve a Mihai Viteazul bentlakását is, pályázatot nyújtanak be annak érdekében, hogy uniós támogatást hívjanak le a Regionális Operatív Program által, de a tervek között szerepel a román tannyelvű iskola sporttermének a felújítása is.

Mint beszámoltunk, a román civil fórum nyílt levélben kifogásolta, hogy az elmúlt években a Mihai Viteazul Főgimnáziumnál nem valósultak meg jelentős infrastrukturális fejlesztések, és elhanyagolták a román közösség számára reprezentatív emlékművek felújítását.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük