Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Röviden

Többletadó az üdítőkre

A szenátus hallgatólagosan elfogadta azt a törvénytervezetet, amely többletadót vet ki a magas cukortartalmú üdítőitalokra. A jogszabálytervezet szerint azok az üdítők számítanak magas cukortartalmúnak, amelyek 100 milliliterenként legkevesebb 5 gramm cukrot tartalmaznak. A tervezet szerint a cukros üdítőkre a dohánytermékekhez és szeszes italokhoz hasonló jövedéki adót vetnének ki, ezzel próbálják megfékezni a túlzott fogyasztást. A javaslatról még a képviselőháznak is szavaznia kell.

 

Növekvőben a hiteltartozás

A Román Nemzeti Bank (BNR) adatai szerint októberben az azt megelőző hónaphoz képest 0,9 százalékkal nőtt a törlesztési határidőből kifutott lejalapú és 1,53 százalékkal a valutaalapú hitelek összege. Eszerint a hazai lakosságnak és vállalkozásoknak 5 milliárd lejnyi kifizetetlen lejalapú hiteltartozása és 3,1 milliárd lejnek megfelelő összegű valutaalapú hiteltartozása van. A jegybank összesítése szerint a romániai lakosság és vállalkozások október végén több mint 252 milliárd lejnyi felvett hitelt összesítettek lejben és valutában.

 

Támogatás a munkaadóknak

A munkaügyi minisztérium tájékoztatása szerint havonta 2250 lejes támogatást igényelhet az a munkaadó, aki inasként alkalmaz minimum négy osztályt végzett személyeket. Az alkalmazottnak legalább 16 évesnek kell lennie. Az inassal munkaszerződést kell kötni, és legkevesebb a minimálbérnek megfelelő fizetést kell adni számára. Az inas próbaideje maximum 30 napos lehet. A munkaadónak vállalnia kell, hogy képzésben részesíti az inast, aki erről elismervényt is kap.

 

Csökkent a ROBOR

Hétfő után tegnap is négy bázisponttal csökkent, 3,16%-ra mérséklődött a lej alapú hitelek törlesztőrészletét befolyásoló három hónapos bankközi hitelkamatláb (ROBOR) – közölte a BNR. A három hónapos ROBOR január elején évi 2,05%-os szinten állt, tavaly november 27-én pedig 2,19%-on. A jelzáloghitelesek esetében alkalmazott hat hónapos bankközi hitelkamatláb a hétfői 3,42%-ról 3,41%-ra mérséklődött. A kereskedelmi bankok egymás közötti hitelezésekor használt kilenc hónapos ROBOR 3,51%-ról 3,50%-ra, a 12 hónapos ROBOR pedig 3,58%-ról 3,57%-ra esett vissza.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük