Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Jön a „téli”, friss paradicsom

Jön a „téli”, friss paradicsom Kovászna megye

Legalább 20-25 tonna friss háromszéki paradicsom kerül piacra a következő napokban. A helyi paradicsomtermesztést támogató országos programban idén tizenegy Kovászna megyei gazda vett részt.

Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője megkeresésünkre elmondta: az idei programba tizenegyen neveztek be, ebből ketten a kora tavaszi idényt, kilencen a késő őszit választották.
– Véleményem szerint a késő őszi ciklus valamivel biztosabb, mert azért nálunkfelé februárban még nagyon hideg van, ősszel nagyobb esély van megúszni, hogy az egyébként rendkívül hőmérséklet-érzékeny paradicsomban kárt tegyen a fagy. Bár az elmúlt napokban rég nem látott meleg volt, azért szeptember 25-26-án egy éjszakai fagy rendesen ráijesztett a termelőkre, de úgy tűnik, hogy sehol sem okozott helyrehozhatatlan kárt – emlékeztetett az igazgató.
Hozzátette: a gazdák november 1-je után kezdhetik meg az értékesítést. Úgy tudja: két termelő kiskereskedelmi szinten, a sepsiszentgyörgyi piacon kívánja eladni termékét. Egyikük, aki a Szépmezőn gazdálkodik, már a tavaly is nagy sikerrel értékesítette zöldségét, a több mint hat tonna terméket kilónként is gond nélkül eladta, melléje most egy szörcsei termelő is társul. A többiek a nagybani értékesítés mellett döntöttek, ami alacsonyabb árat jelent a termelő szempontjából, de viszonylag egyszerűbb, gyorsabb, kevesebb idővel és kockázattal jár.
Könczei „sikeresnek és hatékonynak” értékeli a mezőgazdasági minisztérium programját, amit alá látszik támasztani az is, hogy míg tavaly csak egy szépmezői és két csernátoni termelő merészelt belevágni ebbe a nálunk ismeretlen „kalandba”, számuk idénre csaknem négyszeresére nőtt. Kimondottan jó jelnek számít az is, hogy a tavalyi „felderítő csapat” hiánytalanul ott van az idei „indulók” között is.
A 2018-as termésmennyiséget természetesen még nem ismerjük, de tavaly Alic Cucu, a Moldovai Köztársaságból Háromszékre telepedett mérnökember több mint háromszor akkora termést gyűjtött be, mint a támogatási küszöbnek meghatározott két tonna. A magot szülőfalujából hozza (a programnak e tekintetben semmilyen kikötése sincs), így a paradicsom ízét – mint mondja – „össze sem lehet hasonlítani” azzal, amiket a szupermarketben vásárolni lehet.
A program országos szinten is sikeres, a tavalyi nyolcezer pályázóhoz képest idén 16 ezren kezdtek paradicsomot termeszteni. A mezőgazdasági minisztérium kimutatása szerint a gazdák 64 százaléka negyven évnél fiatalabb.
A hazai paradicsomtermesztést fellendíteni hivatott kormányprogram 3.000 eurós támogatást biztosít azoknak a gazdáknak, akik legkevesebb ezer négyzetméteren termesztenek paradicsomot üvegházban vagy fóliasátorban, és a legalább két tonna termést értékesítik. Az elszámolás gyors és egyszerű (és szokatlan módon – működik): a gazdának csak azt kell bizonyítania, hogy eladott legalább két tonna paradicsomot, és néhány héten belül kiutalják számlájára a támogatás összegét. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások