Hirmondo

Teret hódít a kézműveskedés

Teret hódít a kézműveskedés

Nagy érdeklődés kísérte, telt házzal zajlottak a kézdivásárhelyi Szalmaszál virágüzlet adventi kézműves foglalkozásai. Ennek kapcsán kérdeztük Oláh Mónika tulajdonost kézműveskedésről, trendekről, a kisvállalkozók jelenlegi helyzetéről.

– Honnan jött az adventi kézműves foglalkozások ötlete?

– Már pár éve tartok kézműves foglalkozásokat, az ötlet onnan indult, ahonnan 17 éve a virágkötő szakmában való elmélyülésem is: a vágyból, hogy továbbadhassam azt a rengeteg ötletet és kreativitást, amit örököltem és tanultam, ezáltal egy tudatos, igényes, kreatív vásárlói kört szerettem volna kialakítani, akik értik és értékelik a kézművességet, a munkánkat. Az alkotónapokra eleinte a kézdivásárhelyiek voltak kíváncsiak, mostanra viszont a környező megyékből is érkeznek résztvevők, mivel szívesen tartom két nyelven, magyarul és románul, de arra is volt példa, hogy angolul. A résztvevők pillanatok alatt feloldódnak, bekapcsolódnak, és ahogy haladnak, úgy bontakozik ki kinek-kinek az egyénisége, ízlésvilága, pedig pontosan ugyanazokból az alapanyagokból dolgoznak. Ezen rendszerint elcsodálkoznak, hogy mit hoztak felszínre magukból, engem pedig örömmel tölt el a megelégedésük. December 17-én, szombaton 11 órától, az utolsó adventi hétvégén lesz még kézműves foglalkozásunk, amelyre szeretettel várunk minden érdeklődőt, ám mivel a helyek száma korlátozott, a részvétel regisztráláshoz kötött. Az adventi vásárunk is addig lesz látogatható.

– Egyre inkább teret hódít a kézműveskedés, a „csináld magad” szemlélet. Hogy tapasztalja, ez mifelénk is jellemző?

– A kézműveskedés hosszú időkre nyúlik vissza, a mostanság észlelt térhódításának inkább csak a jobb, több mediatizáláshoz van köze. A kézművesség mindenhol jelen van, a világhálón is hangsúlyosan, nagyon nehéz, ha nem lehetetlen újat mutatni a nap alatt. Viszont meggyőződésem, hogy a megfelelő tudással és kitartással tudunk olyant alkotni, ami csak ránk jellemző, ami csak bennünk van. A több éves tapasztalat, tanulás és a rengeteg gyakorlati óra meghozza a gyümölcsét, de nagyon szigorúan kell ragaszkodni a hitelességhez és eredetiséghez.

– Hosszú évek óta működő kisvállalkozásként hogyan élték meg az elmúlt, nehéz időszakot?

– Nagy kihívás volt az utóbbi 2-3 év, ugyanakkor nagy mozgatóerő is, hiszen a férjemmel közösen vitt vállalkozásunk minden eddigi szintjét át kellett értékelni az alkotástól a megvalósításig, a tényleges értékesítésig mindent. Folyamatosan adaptálódni a bizonytalanhoz, megoldásokat találni. Szerintem a spontán beállítottságú embereknek, vállalkozóknak ez ma jobban megy, mint eddig bármikor. A kitartás jelent nagy kihívást. Elveket kövessünk vagy nyereséget termeljünk? Az egyensúlyt tartani ebben a szakmában is ugyanolyan nehéz, megterhelő, mint bármelyik másikban, de szép teher, mert a kreatívkodás pszichésen megnyugtató, elégtételt ad.

– Az úgynevezett trendek az ünnepeket sem kerülik el, sőt, talán akkor csúcsosodnak ki igazán. Idén milyen dekorációk, díszek számítanak divatosnak?

– Pár éve még biztosan másként válaszoltam volna, akkor még a trendek többet jelentettek számomra, mert kihívásként tekintettem rájuk, de ahogy telnek az évek, egyre inkább letisztulni érzem azt a klasszikus stílust, ami a legközelebb áll hozzám. Persze, ez nem azt jelenti, hogy a szemem nem tartom az újdonságokon, de amit én újdonságon értek, az inkább egy új textúra, kiegészítő használata, vagy egy réginek az újraértékelése. Inkább azt javasolnám, hogy mindenki a saját ízlésének megfelelőt válasszon, az életviteléhez és életteréhez igazítva minden dekorációs elemet. A kevesebb, több – örök igazság, de a fények, a gyertyák mindig elengedhetetlen elemek a lakásunk díszítésekor, attól lesz ünnepibb. A friss zöld fenyőfélék használata, a tobozok, a magyal mind olyan elemek, amelyek jellemzőek ilyenkor, használjuk bátran!

Fotó: Virág Ágota

Hozzászólások