Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Holnap lehet vért adni

Vér nélkül nincs élet, ezt még a gyerekek is tudják, ám sokak számára több ez, mint nyilvánvaló biológiai igazság: akik műtéti beavatkozásra szorulnak, azoknak tényleg az életük múlik azon, hogy rendelkezik-e az adott kórház megfelelő készlettel.

Kézdivásárhelyen, a municípiumi kórházban október 12-én, azaz holnap nagyszabású véradási kampányt tartanak a sepsiszentgyörgyi vérközpont dolgozóinak részvételével, ezért ezúttal a máskor szokásos háziorvosi igazolásra sem lesz szükség. 12 órától várják a donorokat, akiket addig fogadnak, amíg mindenki sorra nem kerül.

Dr. Szabó István aneszteziológus főorvos, a céhes város kórházának orvosigazgatója arra hívja fel a figyelmet: a vér az, amit nem lehet „pénzben mérni”, gyártott gyógyszerrel pótolhatatlan, az önkéntes donorok jelentik az egyetlen lehetőséget. Élet-halál kérdése, főként nagyobb műtéteknél, hogy legyen elegendő vérkészlet, de mint tudjuk, bármely sebészi beavatkozás alakulhat úgy, hogy szükség lehet rá, ezért óriási szerepük van a vérbankoknak – hangsúlyozta.

Amint már megírtuk, a saját vércsoportnak nincs jelentősége, mindenikre ugyanúgy szükség van, a kritériumok közül a 18 és 60 év közötti életkor, 60 kg feletti testsúly kötelező, kizáró jellegű bármiféle krónikus betegség, rendszeres gyógyszerszedés, terhesség stb.

Az erkölcsi elégtételen túl, hogy embertársaikon segítenek a donorok, tudniuk kell, hogy ezért jogosulttá válnak egy szabadnapra, továbbá 7 darab 9,57 lej értékű étkezési jegyet is kapnak. Minél több véradóra lenne szükség, hogy megmutassuk: Kézdivásárhely és környéke nem közömbös, jó alkalom ez cégeknek, vállalatoknak is, hogy társadalmi felelősségvállalásban „vetélkedjenek”. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük