Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Folytonosság kell a sikerhez

Folytonosság kell a sikerhez Sport

A Kovászna Megyei Labdarúgó-szövetség meghívására a magyar labdarúgóélet meghatározó személyiségei tették tiszteletüket tegnap a déli órákban Sepsiszentgyörgyön. A Váradi József-iskolában tartott közönségtalálkozón levetítették Az utolsó kupadöntő című dokumentumfilmet, illetve röviden megvitatták a magyar labdarúgás jelenlegi helyzetét.

A magyarországi futballküldöttség a tervezetthez képest többet időzött Csíkszeredában, így késve érkezett a megyeszékhelyre és emiatt nem tudta megtekinteni az élvonalbeli Sepsi OSK időközben befejeződött nyilvános edzését. A magyarországi szakemberek a Váradi József-iskola dísztermében találkoztak a helybeli sportbarátokkal, a vendégeket és érdeklődőket a megyei labdarúgást vezető Oláh József köszöntötte. A magyar delegáció tagjait Jakab Gábor, az MLSZ (Magyar Labdarúgó-szövetség) Heves megyei elnöke mutatta be az egybegyűlteknek, így dr. Mezey György és Egervári Sándor egykori szövetségi kapitányokat, Básti István és Szalay Miklós olimpiai bajnok labdarúgókat, Csongrádi Ferenc 24-szeres és Csuhay József 11-szeres válogatott futballistát, de Nógrád, Baranya, Zala, Győr-Sopron-Moson labdarúgó-szövetségeinek vezetőit is.

Jakab Gábor kifejtette, jó kapcsolatokat ápolnak a Hargita, Maros, illetve Kovászna megyei szakszövetségekkel és igyekeznek évenkénti látogatásokkal ápolni az összetartozás érzését, annál is inkább, mivel a labdarúgás képes közel hozni egymáshoz az embereket.

A találkozó fénypontját Zámborszki Ákos Az utolsó kupadöntő című dokumentumfilmjének levetítése jelentette, amely a székesfehérvári Videoton 1984-es UEFA kupás menetelésének állít emléket. A jelen levő Csongrádi és Csuhay felidézték a páratlan élményeket, arról, hogyan verték végig a nagy futballcsapatokat. Prága, Párizs, Belgrád, Manchester, Szarajevó és Madrid legendás együttesei is fejet hajtottak a fehérvári kiscsapat előtt. A Vidi ugyan a döntőt 3-1-es összesítéssel elvesztette a Real Madriddal szemben, de a Santiago Bernabeu-beli visszavágón (akkoriban még két mérkőzésből állt a kupadöntő) egy mesés góllal két vállra fektette minden idők egyik legnagyobb csapatát, a Real Madridot. Azóta egyetlen magyar csapat sem tudta elérni, hogy ilyen messze jusson a nemzetközi kupaporondon, innen a film címe.

A vetítés után több kérdés is szóba került a magyar labdarúgás jelenlegi helyzetével kapcsolatosan, dr. Mezey György figyelmeztetett, nagyot változott a sportág, nem lehet összehasonlítani a pár évtizeddel ezelőtti és a mostani magyarországi, illetve nemzetközi viszonyokat. „Megváltozott a a társadalmi struktúra, a futballkultúra, mostanra nagy pénzekkel rendelkező kis királyok dirigálnak, akiknek vajmi kevés közük van a labdarúgáshoz” – fogalmazott.

Egervári Sándor az eredménytelenség okát a folytonosság hiányában látja, véleménye szerint egyik alapkoncepciónak sincs ideje megszilárdulni, a folyton változó elvárások és elképzelések a minőségi utánpótlás-nevelés rovására mennek, ráadásul „olyan emberek hoznak döntéseket, akik nincsenek erre felkészülve”. Példaként a 2009-ben világbajnoki bronzérmes U20-as válogatottat említette, azok a tehetségek az akkori Bozsik-programnak köszönhetően tűnhettek ki és érhettek el sikereket. A jól működő programot pár év után beszüntették, de ez lett a sorsa a későbbi tehetségkutató kezdeményezéseknek is. „Folytonosság nélkül nagyon nehéz előrelépni, az edzők folyamatosan cserélődnek, olyan döntéshozók kerülnek a szakma élére, akár a politikum, akár a pénznek köszönhetően, akik nem értenek hozzá, szakmai kérdésekben nem szabadna véleményt alkossanak. Sokrétű a probléma, ezért tartunk ott, ahol tartunk” – fogalmazott Egervári Sándor.

Dr. Mezey György és Egervári Sándor egykori szövetségi kapitányokkal hétfői lapszámunkban olvashatnak interjút.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2017. szeptember 28., 8:27
    ÉRTÉKELÉS: -1

    Miután az ő irányításával szenvedtük el a legnagyobb arányú vereséget vb-selejtezőn, Egervári Sándor most csak ne okoskodjon a magyar futballról.