Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Telt házas bemutató a kúriában

Telt házas bemutató a kúriában Kultúra

Február 24-én, csütörtökön az alsócsernátoni Farkas-kúriában mutatták be Dimény-Haszmann Orsolya muzeológus A csernátoni Haszmann Pál Múzeum története című könyvét. Az intézmény első tíz évét összefoglaló kötet a szerző doktori disszertációjának szerkesztett változata.

Az eseményen szép számban megjelent érdeklődőket Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója, az est moderátora köszöntötte, hangsúlyozva, „jóleső öröm látni ezt a termet így benépesedve, hiszen az elmúlt két évben nem ez volt a jellemző”. Rákosi Árpád polgármester és Tamás Sándor megyetanácselnök beszéde után Biró Annamária, a kolozsvári EME Kiadó vezetője megjegyezte, „elég sok könyvbemutatót rendezünk Kolozsváron, de azt hiszem, legalább tíz éve nem láttam ilyen közönséget. Megható, hogy itt ennyire örülnek a könyvnek, és öröm számunkra, hogy hazahozhattuk ezt a kiadványt.”

Hirdetés
Hirdetés

Dr. Keszeg Vilmos a szakmai irányításával készült, Emberek és kontextusok-sorozatban tizenkilencedikként megjelent kötetről szólt. „Amint az a címből kiderül, az olvasók megtalálják a Haszmann Pál Múzeum történetét, ám ennél jóval többet is. A szerző ugyanis ezt a történetet nagyon érdekes keretbe ágyazza, amelyből kiderül, hogy a múzeumalapító milyen erőfeszítések révén valósítja meg célját, a múzeum létrehozását. Orsolya a múzeum történetét valójában beleágyazza egy ember élettörténetébe”, fejtette ki. A kutatás forrásanyagáról elmondta, a szerző a családi irattárban fellelhető leveleket és okiratokat, fényképeket és az általa készített interjúkat használta fel, továbbá a múzeum vendégkönyveit is vizsgálta. „Változatos forrásanyag felhasználásával sok irányból megközelíthető valóságot tesz láthatóvá az olvasó számára”, hangsúlyozta.

Szonda Szabolcs kérdésére válaszolva a szerző a kötetről elmondta, az idén 49 éves múzeum történetének első tíz évét foglalja magába. „Az 1973-ban alapított intézmény történetét nem lehet egyetlen kötetbe szedni. Ezért adtam az Intézményalapítás, intézményesülés – a múzeum első évtizede alcímet. és ezért a múzeumalapító Haszmann Pál nagyapám tanítói, tanári pályafutása hangsúlyos ebben a kötetben, amelyről a családi levéltárban találtam dokumentumokat.”

A könyvhöz tartozó DVD-mellékletről megtudtuk, 2012-ben, nagyapja születésének 110. évfordulóján Kerekes Zoltán segítségével nagyon sok emberrel állt szóba a szerző a hozzá kapcsolódó emlékek összegyűjtése céljából. Így készült el ez a kisfilm, amelyet azért tart értékesnek, mert általa picit több kiderül azokról az évtizedekről, amelyekben a múzeumalapító dolgozott.

A folytatásról is szólt. „Édesapám a kötet dolgozatváltozatát végigolvasta, és azt hiszem, nyugodt volt a lelke. Úgy éreztem, adós vagyok nagyapámnak, hogy róla írnom kell, ám most adós vagyok édesapám előtt is, róla is valamilyen módon írni kell, és remélem, jövőre elkészülhet egy olyan kötet, amelyben az ő visszaemlékezései kapnak helyet.” A Szóró Dorina és Gergely Tamás vezette Felsőháromszéki Ifjúsági Fúvószenekar műsora után a szerző dedikált.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük