Hirmondo

Nagy változások a Perkő alatt

Nagy változások a Perkő alatt

Megvalósításokban gazdag esztendő volt Kézdiszentléleken a tavalyi, az idei azonban még azon is túltesz. Balogh Tibor polgármesterrel elevenítettük fel a 2020-as évet, a községvezető a tervekről is beszámolt lapunknak.

Szisztematikusan fejleszti Balogh Tibor polgármester a Perkő alatti nagyközséget, az előző évekhez hasonlóan ügyelve arra, hogy a Kézdiszentlélekhez tartozó négy település lakói ne érezzék úgy, hogy mostohagyermekek. Az elöljáró az előző években arra összpontosított, hogy a középületeket egymás után újítsa fel, így most már szinte minden településen példásan rendbe tett, vagy alig pár évvel ezelőtt épített iskolába és óvodába járnak a legkisebbek, valamint városi szintet is ütő, ízlésesen kialakított kultúrotthonok tudják majd fogadni a művelődni, szórakozni vágyókat, amint véget ér a járványhelyzet.

 Legutóbb a szárazpataki kultúrotthon újult meg, ahol szép termet, modern és teljesen felszerelt konyhát alakítottak ki, az új villanyhálózatnak köszönhetően a fűtéssel sincs gond, a bolthajtásos alagsor pedig rendkívül hangulatos. A Katrosa felé vezető út melletti településen egyébként az összes közintézmény egy helyen van, hiszen az iskola mellett van egy, még mindig újnak nevezhető óvoda, fölöttük áll a szép kultúrotthon, és mindezeket egy emlékművekkel tarkított parkban találjuk, ahol szintén tavaly, Bíró Levente tanító kezdeményezésére egy Trianon-emlékművet is sikerült felavatni.

Kőváron tavaly a kultúrotthonnál egy lefödést készítettek, ami az épületet védi, ugyanakkor tűzoltósági felszólításnak eleget téve az ingatlan egyik szárnyában a padlózatot kellett kicserélni, betonnal leönteni, hogy eleget tegyenek a tűzrendészeti előírásoknak.

Vannak munkálatok, amik úgymond nem látszanak, ez pedig a mezei utak folyamatos karbantartása. Jobban feltűnik, főleg este, hogy a közvilágítást spórolós égőkkel látták el, ez a költségvetésre is pozitív hatással van, ugyanis kisebb a villanyszámla.

Templom és iskola épül

A legkisebb lélekszámú településen, Kiskászonban is több jelentős munkálat kezdődött el tavaly, és most is javában zajlanak. A katolikus egyház új templom építésébe kezdett, a költségekhez az önkormányzat is hozzájárult. Bár az épület még pirosban van, a berendezésen már dolgoznak. Az is fontos, hogy a templom mögött egy közösségi házat is kialakítottak, ami az eredeti elképzelés szerint rendezvények befogadására alkalmas, de vendégszobák is vannak benne. Most azonban teljesen más célt tölt be, az óvodások járnak oda, hiszen javában zajlik egy másik jelentős beruházás kivitelezése: egy új óvoda- és iskolaépület felhúzása.

Tavaly és idén sikerült teljesen lebontani a kiskászoni iskola régi épületét és a mögötte található kis kultúrotthont. Jelenleg az új épület alapjának kiöntésével foglalkozik a munkálatot kivitelező brassói cég, a terepet több alkalommal is megtekintettük a polgármester társaságában. A régi épületet korábban megvizsgálták, és rájöttek, hogy nem érdemes tatarozni. Ennek alapos oka van, ugyanis a fából készített épület egykoron a kézdiszentléleki Porondon volt, ahol több alkalommal volt árvíznek kitéve, így az építőanyag már korábban sem volt megfelelő. A községvezetés úgy döntött, hogy az épületet lebontják és egy új iskola építésére pályáznak, ami sikeresnek is bizonyult. Legutóbbi, április elsejei terepszemlénk során már a kiásott alap fogadott, amibe épp egy keverő öntötte a betont, más munkások a terep mögött kialakított munkaponton pedig faelemek gyártásával foglalkoztak. Amíg ott tartózkodtunk, már egy másik autó is megérkezett az építőanyaggal, így vélhetően már végeztek is az alap kiöntésével. Az intézmény kerítésére egy látványterv is ki van függesztve, azon egy, a faluképbe szépen beilleszkedő, rusztikus épület képe látható. A kormánytámogatással készülő új épületben egyébként óvoda és elemi iskola kap helyet, de lesz egy olyan helyiség is, amiben kisebb közösségi eseményeket le tudnak majd bonyolítani. Üröm az örömben, hogy amikor a munkálatot leszerződték, még nem voltak megemelve az építkezésben a minimálbérek, a jelentős különbözetet a helyi költségvetésből kell előteremteni, és nem csak ebben az esetben, hanem más, folyamatban lévő beruházásoknál is.

Látványos út készül

Valószínű, hogy turisztikai szempontból is kiemelkedő jelentőségű az a munkálat, ami Kiskászon és Kézdiszentlélek között zajlik. A két település között található földút teljes korszerűsítéséről van szó, javában zajlik a kivitelezés, amit egy megyebeli cég végez. Pénzben és fizikai hozzájárulásban is óriási a munkálat, hiszen sok helyen az utat meg kellett szélesíteni, ez legtöbb esetben azzal járt, hogy a gépek a sziklát kellett lemarják, lévén, hogy az egész oldal kőből van. Sok helyen átereszeket készítettek, ezeket szintén a sziklás talajban kellett kivájni. Április elején már a kézdiszentléleki templom előtt dolgoztak a gépek, amelyek gyakorlatilag eltávolítanak egy földréteget, előkészítve a terepet az alapozásra. Az út egyébként Kézdiszentléleken, a volt tsz irányába is át fog vezetni, a település Kézdivásárhely felőli bejáratánál bukkan elő, a gáznyomás-csökkentő állomástól nem messze. Emiatt volt is vesződés, mivel sok engedélyt kellett kiváltani, egy évet egyeztettek a gázszolgáltatóval, míg sikerült Medgyesen elintézni a papírokat. A polgármester szerint az egész falunak az arculatát befolyásolja, hiszen 5,5 kilométer útról van szó, és biztos, hogy az aszfaltozott út miatt sokkal többen fogják a szép kilátást kínáló perkői hegyoldalt felkeresni.

Nem ez az egyetlen útfelújítás, a községháza melletti út rehabilitálása is be van ütemezve. Ez az út a Porond irányába tart, a Vármegyén át a kővári útig. Egy másik betervezett útjavítás szintén a volt tsz felé lesz, a Vízága részről van szó, nagyon forgalmas út a jelenleg kockakővel burkolt szakasz.

Tervbe van véve egy bicikliút építése Kézdivásárhely és Kézdiszentlélek között, az elképzelés az, hogy az országút mellett lenne egy sánc, majd az után egy két méter széles bicikliút. Hogy a tervet gyakorlatba lehessen ültetni, a két önkormányzatnak telekkönyveztetni kell az említett területet – mondotta Balogh Tibor.

Közös pályázat csatornára

Nem mondtak le egy másik nagyobb beruházásról, ez pedig a csatornarendszer kiépítése. A felsőháromszéki önkormányzatok és a megyei tanács közös pályázattal készülnek ennek érdekében, a polgármester szerint megtörténhet, hogy már idén aláírhatják a szerződést. Ez Kézdiszentléleken a csatornarendszer kiépítésével járna, míg a többi településen egyszerre készülne el a víz- és csatornahálózat. Amennyiben sikerül szignózni a támogatási szerveződést, akkor 2-3 év múlva kezdődhetne is a munkálat. Az utak korszerűsítésével ennek ellenére nem állnak le, mert a romániai ügyintézést ismerve nem lehet arra számítani, hogy valami tervezhető időn belül meglesz. A terveket eleve úgy készítették el, hogy aszfaltút szerepel benne, mivel a községi utak korszerűsítésére másfél évük van. Muszáj minden kiírást megfognunk, minden finanszírozási lehetőséggel élnünk – hangsúlyozta a polgármester.

Hozzászólások