Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Indulnak a roncsprogramok!

Indulnak a roncsprogramok! Gazdaság

Egy hónapon belül, a tavalyinál nagyobb támogatási összeggel indítják az autók és háztartási gépek roncsprogramjait, illetve törlesztik a Zöld Ház-program tavalyról elmaradt támogatásait. Egységes digitális platformot készítenek, amely által – remények szerint – fennakadások nélkül lehet benyújtani a környezetvédelmi minisztérium programjaira a támogatási kéréseket – sorolta Tóga István.

A Környezetvédelmi Alap (AFM) igazgatója emlékeztetett, hogy egy olyan rendszert vettek át, ami eddig nehézkesen működött, tavaly például a háztartási gépek roncsprogramját le is kellett állítani, mivel összeomlott az online felület. Tóga István elmondta, prioritásként kezelik, hogy április végén biztonságos körülmények között és fennakadások nélkül el tudják indítani a roncsprogramokat. A háztartási gépeket forgalmazók jelenleg tesztelik a rendszert, és a szoftverfejlesztő a visszajelzéseik alapján arra törekszik, hogy az indításkor várható nagyszámú jelentkezővel megbirkózzon a meglévő platform. Ezzel párhuzamosan viszont elkezdik egy egységes digitális rendszer kidolgozását, amit jövő évben indítanának el.

Hirdetés
Hirdetés

Tóga szerint nem kell feltalálni a spanyolviaszt, hiszen több európai uniós pályázati rendszer egységes platformon működik, miközben a Környezetvédelmi Alap minden programja külön informatikai rendszeren fut. A Környezetvédelmi Alap idei költségvetése vonzóbb és logikusabb, mint a tavalyi volt, állapította meg Tóga, aki úgy tudja, az intézmény idei költségvetését már közvitára bocsátották, és amint azt elfogadják, elkezdődhetnek a tavalyról elmaradt kifizetések és az idei programok. Hozzátette: idéntől újabb európai uniós összegek érhetőek el, ezért a támogatási programokat is az új lehetőségekhez igazítják.

Több pénz roncsautókra…

Idén többet érnek a régi gépkocsik, amelyekért a hagyományos roncsautó-program keretében az eddigi 6500 lej helyett 7500 lejes utalványt adnak, amit új autó vásárlására lehet felhasználni. Növelték az ökobónuszok értékét is: hibridautó vásárlása esetén 2500 helyett 3000 lejt adnak, míg kis kibocsátású vagy gázzal működő autók vásárlása esetén 1000 helyett 1500 lejes voucher jár, sorolta Tóga, aki tudni véli, hogy a hagyományos roncsprogramban 50–60 ezer régi autót szeretnének kiírni a forgalomból. A Roncsautó Plusz programra a tavalyi összeg kétszeresét szánják, 400 millió lejt. Elektromos autó vásárlása esetén legtöbb 10 ezer euró támogatás igényelhető, a konnektoros hibridautókra 4500 euró, ám az értékjegy nem haladhatja meg a gépkocsi árának felét. Számítások szerint 6500 elektromos autó és 5000 konnektoros hibridautó vásárlásához nyújtanak támogatást. Elindítanak három új programot az elektromos autók töltőállomásainak üzembe helyezésére, ezekben cégek és önkormányzatok vehetnek részt.

…és háztartási gépekre is

Környezetvédelmi szempontból fontos, hogy a lakosság a régi és nagy fogyasztású háztartási gépeit új, energiatakarékos gépekre cserélje. Idén 75 millió lejjel támogatják az új háztartási gépek vásárlását, ami szinte duplája a tavalyi keretösszegnek, mutatott rá az AFM igazgatója. 200 és 500 lej közti értékjegyet lehet kapni egy régi háztartási gép leadása esetén, és ezeket felhasználni magas energiahatékonyságú hűtőszekrények, fagyasztók, mosógépek, mosogatógépek, légkondicionáló berendezések, televíziók, laptopok és táblagépek vásárlására. Az április végén induló háztartási gépek roncsprogramja keretében a támogatottak névsorát a Környezetvédelmi Alap oldalán teszik majd közzé.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük