Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Védik és promoválják értékeiket

Védik és promoválják értékeiket Kovászna megye

A brassói Carpaterra Egyesület az utóbbi időben számos, a természetvédelem vagy méginkább földtani örökségünk védelmének égisze alatt végrehajtott megmozdulásával hívta fel magára a figyelmet, nemrég pedig hírül adták, hogy révbe ért a Carpaterra Geopark nevű projektjük is, melyen már több éve dolgoznak, együttműködve több iskolával és polgármesteri hivatallal.

Hirdetés
Hirdetés

A projekt keretében egy harmincezer hektáros területet kapcsolnak a fenntartható fejlődés jegyében az UNESCO (Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete) által is jegyzett geoparkok közé. Világszerte már 161 UNESCO Globális Geopark van, ebből 3 a Kárpát-Pannon térségben található.

Ez csak azért érdekes, mert a Carpaterra Geopark Kovászna megye közvetlen szomszédságában található, ha pedig egyszer elkészül a már sokat emlegetett, Felsőrákos és Alsórákos közötti út, akkor ez a park közvetlenül megközelíthető lesz például Erdővidékről is, újabb lendületet adva talán az itt szárnyakat bontogató turisztikai elképzeléseknek (Baróttól Alsórákos 20 kilométerre van, onnan meg ugyanannyira Kőhalom, a szép várával – szerk.).

A park fő nevezetességei közé tartoznak az alsórákosi bazaltoszlopok, valamint a közelükben található vulkáni salakbánya, illetve az egykori bányagödörben kialakult Smaragd-tó, megannyi érdekes látnivalóval. De nemcsak geológiai látnivalók vannak a parkban. Itt található az Erdély hét csodája közé sorolt mirkvásári öreg tölgyfás legelő, ahol négyszáznál több idős tölgyfa található, itt van Erdély legnagyobb és Románia második legnagyobb ismert, élő, termékeny tölgyfája is.

Az egyesület ezenkívül a park területén található datki-szorost, az Olt Mátéfalva és Oltbogát közötti madárvédelmi területét, az olthévízi bazaltszorost és a Homoród község körüli iszapvulkánokat is védettként tartja számon, különböző eseményeket szerveznek ezeken a helyszíneken a helyi lakosság aktív részvételével és bevonásával.

Mirkvásáron például rendszeresen megszervezik a Tölgyfa napját, amit helyi termékek vásárával is egybekötnek, Alsórákoson pedig A Kő Hangja elnevezésű fesztivál híresült el, melyet a művészetek és a természet kedvelői számára ajánl az egyesület, természetesen itt is egybekötve helyi termékek vásárával, ugyanakkor az itt található Sükösd- Bethlen kastély látogatási promóciójával is.

– A Carpaterra Geopark küldetése nem más, mint hogy a helyi közösségek számára fejlődési, kitörési lehetőséget biztosítson, és hozzájáruljon társadalmi, kulturális életük kibontakozásához, a helyi turizmus fejlesztéséhez, mindezt a nemzetközileg is jegyzett értékrend szerint – hangoztatták érdeklődésünkre az egyesület képviselői. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük