Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Otthon a politikában

Többnyire pozitív tapasztalatokról számoltak be azok a nők, akik – előzetes közéleti szerepvállalás után – tanácsos vagy polgármesterjelöltek az RMDSZ helyhatósági választási listáin. A szentgyörgyi Park vendéglő teraszán megtartott tegnapi kötetlen sajtóbeszélgetésen, az is kiderült, jó, hogy érdekképviseletünk felvállalta, hogy bevezeti a női kvótát különböző testületeibe, de ez csak addig szükséges, amíg természetes nem lesz, hogy a gyengébb nem képviselőinek is teret hagyjanak a döntési folyamatokban. Mert még nem az…

Az RMDSZ háromszéki nőszervezetének kezdeményezésére létrejött találkozón meghívottként részt vett Hegedűs Csilla, az RMDSZ nőszervezetének alelnöke, Kondor Ágota, aki két mandátumot már kitöltött szentgyörgyi tanácsosként, a kézdivásárhelyi helyi önkormányzati listán induló Fejér Melinda, Csog Gyöngyi, aki először jelölteti magát a baróti választásokon, illetve Bodó Enikő második mandátumára készülő kovásznai tanácsos, Antal Esztilla, aki a megyei önkormányzati listán áll befutó helyen, valamint az egyetlen háromszéki polgármesterasszony, Szotyori Angéla málnási elöljáró.

Hirdetés
Hirdetés

Ájgel Ágnes, a háromszéki nőszervezet elnöke elmondta, a találkozó lényege, hogy megmutassák, kis megyénkben, ahol élnek még a nőkre vonatkoztatott sztereotípiák, hogyan is élték meg eddigi közéleti szerepeiket a meghívottak.

Az elmúlt négy évben 9%-ban képviseltették magukat a nők a háromszéki önkormányzati testületekben, idén 13%-osra prognosztizálható a jelenlétük. Ebben nagy szerepe volt a nőszervezet által folytatott többéves meggyőző munkának, valamint annak a sok képzésnek, amelyet azért szervezett a közösségekben aktív nők számára, hogy a közéleti funkciókban kompetensnek és önbizalommal telnek érezzék magukat. Hegedűs Csilla adatai szerint országos szinten jelenleg 911 nő szerepel a listákon, legalább 378 befutó helyen, ami az elmúlt négy évhez képest 25%-os növekedést jelent. Ez bizonyítéka az RMDSZ nyitottságának, nem beszélve arról, hogy az egyetlen pártként vezette be a női kvótát a választmányokban.

Egyetértettek a jelenlevők abban a tekintetben, hogy a nőknek kellett a bátorítás és a képzés, hogy őket még most is jobban „mérik”, mint a férfi politikusokat, hogy támogató család nélkül nem lehet közéleti szerepet vállalni, mert a hosszú munkaprogram biztosan megváltoztatja a család életmenetét. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük