Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A lovagrend adománya

A lovagrend adománya Kovászna megye

Gyulafehérvár mellett az egyetlen település a katolikus egyházmegyében Nyujtód, amely Szent László-ereklyével rendelkezik. A relikvia a Szent György Lovagrend közreműködésével került a Kézdivásárhelyhez tartozó falu templomába.

A Szent László királyunknak az esztergomi kincstárban őrzött lábszárcsont ereklyéjéből vett relikviát tartalmazó kapszulát és az azt magában foglaló tartót Nyujtód egyházközségének vitéz nemes Kaiser Ernő, a Szent György Lovagrend Budavári Fraternitásának tagja, a Magyar Nemzetőrség Országos Parancsnokságának ezredese adományozta. A plébánost múlt év karácsonyán keresték meg a rendkívüli adomány kapcsán, és örömmel mondott igent.

„Szent László-egyházközség vagyunk, ő a védőszentünk, és ha van tőle származó ereklyénk, az számunkra kitüntetés. Akkor (karácsonykor – szerk.) elfogadtam szóban, és megegyeztünk, hogy Szent László-búcsú környékén találkozunk. Meg is érkeztek a lovagrend képviselői, vitéz Kaiser Ernő hozta el az ereklyét a hitelesítő oklevéllel együtt. Megérdeklődtem az anyagi oldalát, és nekik csak annyi volt a kérésük, hogy évente egy szentmisét ajánljunk fel az adományozók élő és elhunyt tagjaiért. Az ereklyét június 28-án, a búcsúnkat követő vasárnap vettük át egy kis, családias hangulatú szentmisén, a rendet budapesti és sepsiszentgyörgyi tagok képviselték” – tudtuk meg Boros Vilmos római katolikus plébánostól, aki bátorítja a híveket, hogy forduljanak bizalommal segítségért a védőszenthez.

Hirdetés
Hirdetés

A plébános kifejtette: az ereklye nem arról szól, hogy azt bálványozni kell, hanem kapcsolatot jelent a hívők és isten között. „Megtiszteltetés számunkra, hogy egy darabka a testéből itt van közöttünk. Mi nem a szentet imádjuk, neki csak a közbenjárását kérjük. Úgy kell elképzelni, hogy Istennél ő úgymond bennfentes, mi pedig méltatlanok vagyunk, hogy a Teremtővel szóba álljunk, és bár meghallgatja a mi kéréseinket is, de a szentjének nagyobb a szava, mint nekünk, gyarló embereknek. Ezért kérjük az ő közbenjárását Istennél dolgaink intézésére. Bátran álljunk Szent László elé kéréseinkkel, mert bizonyára meghallgatja a Jóisten azt, amit ő visz az Úr elé” – magyarázta a plébános.

Vasárnaponként az ereklye a templom mellékoltárán kap helyet, a hívek ott róhatják le tiszteletüket előtte. Az ereklye (latinul: reliquias ex ossibus Sancti Ladislai Regis Hungariae) eredetiségét dr. Varga Lajos váci segédpüspök igazolta. Érdekesség, hogy ugyan minden templomban van ereklye, de általában nem a titulusnak megfelelő relikviát őrzi a főoltárba rejtett tartó.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások