Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Gyorsított ütemterv

Gyorsított ütemterv Kovászna megye

A tanügyi rendszerben zajló aktuális folyamatok és problémák, pontosabban az óvodai beiratkozás és a diákok digitális felszereltsége volt a témája annak a sajtótájékoztatónak, amelyet Kiss Imre, Kovászna megye főtanfelügyelője tartott szerda délben.

– Nagy a felelősségünk, és a tanügyi intézményeknek különösen, hogy azonosítsunk minden 5 évet betöltött gyereket, akik számára idéntől kötelező a nagycsoport, hiszen ha nem íratják be őket az óvodába, két év múlva iskolába sem lehet mai beíratni őket – mondta Kiss Imre. Falun könnyebb ezt megoldani, a polgármesteri hivatalok lakosság-nyilvántartóinak adataiból azonosítjuk a szülőket, akiket le kell értesíteni kötelezettségükről, városon ez kissé nehezebb.

Idén összesen 6429 hely van a rendszerben az óvodásoknak, 3560 hely a rövid programmal működő, 2869 pedig a hosszabbított programmal működő intézményekben. A 2017. szeptember 1. és 2015. augusztus 30. között született gyermekeknek, jövendő nagycsoportosoknak 2300 hely van megállapítva, elegendő ahhoz, hogy az esetlegesen külföldről hazatérők is beférjenek.

Hirdetés
Hirdetés

A főtanfelügyelő beszámolt annak a felmérésnek is az eredményéről, melyet az elmúlt hónapban minisztériumi felkérésre végeztek arról, hogy a 25.174-ből hány diák rendelkezik a távoktatáshoz szükséges digitális eszközzel. Ezt az informatikai adatbázisba is bevezették egy külön rubrikában. Ezek szerint a diákok 12%-ának, 2986 gyereknek nincs semmilyen eszköze, amellyel hozzáférhetne a távoktatáshoz, 27%-nak laptopja van, 3%-nak táblagépe, 47%-nak okostelefonja, 12%-nak asztali számítógépe. Egyes iskolákból különösen sok gyerek kimarad az online oktatásból: 617 az árapataki Romulus Cioflecből, 354 a szentgyörgyi Néri Szent Fülöpből, 111 a magyarhermányi Máté János-iskolából, de Kézdiszentléleken és Bardocon is több mint százról tudnak. A másik végleten olyan tanodák szerepelnek, ahol minden gyerek (esetleg nagyon kevés kivétellel) rendelkezik valamilyen kütyüvel. Így megyénk is az országos átlagba illeszkedik, ez 9–15% közötti arányt jelent.

Nem volt ennek a felmérésnek sem pontos módszertana, csak a diákok bevallására alapozott, így meglehet, hogy iskolás testvérek ugyanarra az eszközre hivatkoztak, amelyet azonban nem használhatnak egyszerre többen. – Ha egyenlő esélyeket akarunk minden tanulónak, akkor mindenkinek külön eszközt kell biztosítani – mondta a főtanfelügyelő.

Csak egyetlenegy személy ajánlott egy laptopot a tanfelügyelőség azon felhívására, hogy nem használt digitális eszközeiket ajánlják fel azoknak, akiknek szükségük van rá az online tanuláshoz – válaszolta újságírói kérdésre Kiss Imre.

Az iskolai évre vonatkozóan úgy nyilatkozott, nyilvánvalóan egy kompromittált tanévről beszélhetünk, amelyre nem lehetett felkészülni sem, ebben a helyzetben viszont a lehető legjobb döntés volt, hogy nem hívják vissza a diákokat a hátralévő egy-két hónapra. A tanfelügyelőség egymás után kapja a különböző módszertanokat, az óvodai beiratkozás után most a felvételire vonatkozót várják, valamint a kétnyelvű és művészeti profilú, illetve sportosztályokba iratkozók előzetes vizsgáira, aztán az érettségire, majd a tanárok mobilitására vonatkozót, a vizsgákról betegség miatt hiányzókra is kell gondolni. – Rövidek a határidők, vélhetőleg egymásra csúsznak ezek a dolgok, de remélhetőleg sikerrel lezárjuk ezt a tanévet – zárta a sajtótájékoztatót a főtanfelügyelő.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük