Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nincs pénz

Bár hetek óta beszélnek róla, a koronavírus-fertőzöttekkel dolgozó egészségügyi dolgozók kockázati pótléka nincs sehol. Másfél hónappal ezelőtt még 75 százalékos bérpótlék is szóba jött, aztán ez 2500 lejre „szelídült”, kapni viszont – egyelőre – nem kaptak semmit.

A járvány kitörésekkor a szakszervezetek, amelyek tisztában voltak azzal, hogy az egészségügyi személyzet „fegyver nélkül” vonul a csatába, hisz a legelemibb védőfelszerelések sem voltak, 55–85 százalékos bérpótlékot kért. A hatóságok hirtelen mindent megí-gértek, aztán viszonylag nagy csend következett, mígnem az államfő bejelentette, hogy fejenként 2500 lejt kapnak. Ezt követően megjelent egy „jó román” jogszabálytervezet, amelyből nem derült ki az (sem), hogy ki jogosult a pótlékra.

Hirdetés
Hirdetés

A Sanitas szakszervezet botrányt kavart, és elérte, hogy úgy egészítették ki a vonatkozó kormányrendeletet, hogy a pótlék mindenkinek jár, aki részt vesz a vírus elleni küzdelemben.
A 2020/43-as sürgősségi kormányrendeletet megfelelő módon módosították, egyelőre az európai alapokért felelős minisztérium honlapján közvitára bocsátották, és tegnap végre megjelent a Hivatalos Közlönyben.

– Nem kapkodták el a dolgot. Egyetlen pozitív módosítás az, hogy beleírták a rendeletbe, hogy azoknak is jár a pótlék, akik megfertőződtek, és 14 vagy 21 napig nem dolgoztak, mert karanténban voltak. Most úgy tűnik, hogy egy hónapnyi pótlékot május végéig kiadnak. A többiért nem tenném tűzbe a kezem – mondta el megkeresésünkre Vasile Neagovici, a Sanitas szakszervezet Kovászna megyei elnöke.

A szakszervezeti bizalmi számítása szerint a megyei kórház alkalmazottainak csaknem háromnegyede, a mentőszolgálat és az egészségügyi igazgatóság mintegy fele jogosult a pótlékra. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük