Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Elhalasztják a foci Eb-t

Elhalasztják a foci Eb-t Sport

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) tegnap délután hivatalosan bejelentette, egy évvel elhalasztja a nyári labdarúgó Európa-bajnokságot, melynek Magyarország és Románia az egyik társrendezője, 10 másik országgal közösen.

Az UEFA tájékoztatása szerint egyhangú döntés született a tagországok között: a koronavírus-járvány miatt 2020-ról egy évvel elhalasztják a labdarúgó Európa-bajnokságot, a tornát előreláthatóan 2021. június 11. és július 11. között rendezik meg (idén június 12. és július 12. között bonyolították volna le). Igaznak bizonyultak tehát a korábbi sajtóhírek, az Európai Labdarúgó Szövetség elnöke, Alexander Ceferin az európai futballélet legbefolyásosabb vezetőinek a támogatását élvezte a kérdésben. Az UEFA-nál úgy látják, hogy a járvány lefutása bizonytalan, ennél fogva nem tudnának biztonságosan megrendezni egy ilyen hatalmas sporteseményt.

A szövetség másik indoka a halasztás mellett, hogy be szeretnék fejezni az ideiglenesen felfüggesztett európai bajnokságokat, ez jelentősen befolyásolná az Eb kezdetét – ami eredetileg június 12. lett volna –, ráadásul a nemzetközi kupák befejezése is elsőbbséget élvez az Európa-bajnoksággal szemben.

A Bajnokok Ligája és az Európa Liga befejezésére a hírek szerint három lehetőséget mérlegelt a szervezet: vagy június vagy július 30-ig kellene lezárni a sorozatokat, vagy befejezni azonnal. Utóbbi lehetőséget azonban a jelentős pénzügyi veszteség miatt elvetették.

A mostani döntés viszont lehetőséget nyújt arra, hogy a világjárvány miatt félbeszakadt bajnokságokat nyáron befejezzék, és nyárra csúszhat az Európa-liga és a Bajnokok Ligája döntője is. A döntés eredményeképpen azonban várhatóan több más, jövőre tervezett esemény időpontja is módosul, így például a 2021 júniusára tervezett Nemzetek Ligája négyes döntőjének, a jövő nyárra tervezett, első, 24 csapatos klub-vb-nek vagy például a Magyarország és Szlovénia által közösen megrendezendő U21-es Európa-bajnokságnak (2021. június 9–26.) az időpontja.

Az Eb elhalasztása sem lesz olcsó mulatság, éppen ezért – sajtóhírek szerint – az UEFA 300 millió eurós hozzájárulást akar bevasalni a klubokon. Korábban szóba került az Eb decemberre halasztása, továbbá bejelentkezett a Szentpétervár révén rendező Oroszország, hogy szívesen vállalna nagyobb részt a rendezésből.

Hirdetés
Hirdetés

Irodája helyett otthonából kapcsolódott be az UEFA videokonferenciájába Răzvan Burleanu, a román szövetség (FRF) elnöke, aki a hét elején önkéntes karanténba vonult. Burleanu és munkatársai – köztük Mirel Rădoi szövetségi kapitány – a Nemzetek Ligája március eleji sorsolásán egy légtérben tartózkodott az immár bizonyítottan koronavírussal fertőzött szerb és svájci sportvezetőkkel, ezért két hétig nem mennek be munkahelyükre, és online, önkéntesen vállalt házi karanténból irányítják a szövetség ügyeit.

A FRF egyetértett a halasztással, mellyel elég idő szabadulna fel a jelenleg félbeszakított nemzeti bajnokságok és európai kupaküzdelmek befejezésére. Burleanu ugyanakkor rugalmasságot kért az UEFA-tól a 2020–2021-es európai kupákban induló román klubok licencfeltételeinek megállapításában. Romániában a bajnokság felfüggesztése óta az a legfontosabb kérdés, hogy le lehet-e játszani valamikor a hátralevő fordulókat. Az I. liga felsőházában még nyolc, az alsóházban 12 mérkőzése van hátra a csapatoknak, a mérkőzések törlését és a jelenlegi állás szerinti eredményhirdetést senki sem akarja, mert ebben az esetben a tévétársaságok visszakövetelhetik a közvetítési díjaknak ezt a hányadát. Márpedig a klubok többségének az ebből származó bevételek jelentik a költségvetésük alapját…

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük