Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

„Vé-de-kezz!”

A magyar kézilabda-szurkolók szokásává vált, hogy amikor kedvenc csapataik (klubok vagy válogatottak) játszanak, az ellenfél támadásainál „vé-de-kezz!, vé-de-kezz!” szótagolós rigmusokat kiáltanak ütemesen.

Hirdetés
Hirdetés

Tapssal, dobbal kísérve. Ez gyakoribb olyankor, amikor szoros az eredmény. A biztatás célzata egyértelmű – a csapat lehetőleg ne kapjon gólt. Ritka, hogy a kézilabdán kívül más sportágban létezne ilyen biztatás. Talán más nemzetnél sincs. Nem hallottunk a román szurkolóktól „apara-te!” rigmusokat, sokkal előbb jut eszükbe az „afara cu ungurii din tara”.

Nyilván, a sportág sajátosságából is adódhat a magyar „vé-de-kezz!” biztatás. Mégpedig abból a szabályból, hogy a kézilabda játék általában a két 6-os és 9-es körív körül zajlik, egész- vagy félpályán ritkábban. A támadó csapatnak elvileg egy perc is adódhat arra, hogy a félköröknél a kapura törést, kapura lövést előkészítse. Ilyenkor mit tesznek a beszorított csapat szurkolói? Hát azt kiabálják, hogy „vé-de-kezz!”. Feltéve, ha magyarok.

A fociban aligha hallott már valaki hasonló biztatást. Ha mégis igen, hát szóljon, helyesbítsünk. Pedig hát sokszor elkelne, jól jönne az a három szótag. A felnőtté válás éveiben járó fiatalokból álló magyar labdarúgó válogatott részt vett az elmúlt napokban a brazíliai U17-es világbajnokságon. Under 17 a vébé neve, 17 év alatti korosztályra utal, de a résztvevő játékosok jelentős hányada, avagy zöme már betöltötte a 17. életévét. Nos, a magyar tinikről sajnos kijelenthetjük, hogy fittyet hánytak a kézilabda szurkolók „vé-de-kezz!” biztatásaira. A csapat Nigéria ellen 1–0-ra és 2–1-re vezettek, 2–4 lett belőle, Ausztrália ellen 2–0-ás vezetésről 2–2, Ecuador ellen 1–0 után 2–3. Hat gólból csak egy pont lett, utolsó hely, kiesés, hazautazás. Olyan vébén, ahol egy 0–1-es vereséggel, egy 0–0-ás döntetlennel és egy 1–0-lás győzelemmel nyolcaddöntőbe lehetett volna jutni. Egy góllal, ha jó a védelem, s nem 6–9 a gólarány…

Hát ebből a szemszögből felértékelődik a Sepsi OSK 10 döntetlenje az élvonalbeli bajnokságban. Az OSK 14 mérkőzésen (a vasárnap esti csata előtt) csak 11 gólt kapott. Elképesztő teljesítmény a védelemtől és csapatszervezéstől! Ki tudja, ha László Csaba a magyar ifi válogatott edzője, talán-talán most a nyolcaddöntőre készülnének a fiúk…

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük