Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Tiszta vizet a kupába!

Tiszta vizet a kupába! Sport

A Sepsi OSK élvonalbeli csapatát már csak közvetlen módon érintő szabálymódosításra kényszerült a Román Labdarúgó-szövetség.

A bukaresti sportsajtó (például GSP sportmédiacsoport) korábbi elemzései rámutattak, hogy milyen anomáliákat kelthet a Betano Román-kupa 2022–2023-as kiírásának a szabályzata. Mint közismert, a versenyben maradt 24 csapat négy darab 6-6 tagú csoportban szerepel, az 1–2. helyezettek jutnak negyeddöntőbe. Minden csapat csak 3-3 mérkőzést játszik egy korábbi hármas értékurna alapján. A Sepsi OSK játszott a 2. és 3. urnás ellenfeleivel (Petrolul, illetve Dinamo), és érkezik a Sepsi OSK Arénába december elején az első értékurnából kapott FC Voluntari. Mindig az előző bajnokságban alsóbb helyezést elérő csapat a házigazda.

A kétkedéseket a szabályzatnak az a bekezdése keltette, miszerint a csoportok végső rangsorainak összeállításánál, egyenlőség esetén az idegenben lőtt gólok száma is meghatározó lehet. A szakszövetség illetékes testülete november 10-én törölte a szabályzatból ezt a kritériumot. A döntést sokan helyeslik, noha igaz, nem mindegyik csapat örülhet. A Sepsi OSK 5 gólt lőtt idegenben, ennek már csak a gólarány szempontjából van jelentősége, és a csapat amúgy sem kerülne olyan helyzetbe, hogy ez döntsön.

De például a 2022–2023-as kupakiírás igazi meglepetés-csapata, a nyolc közé jutásra is komoly esélyekkel pályázó Marosújvári SK 3. Ligásként mindig pályaválasztó, idegenben nem is lőhetett gólt! Az idegenben lőtt gól tehát egyfelől azért nem lehet szempont, mert nincsenek visszavágók, másfelől nem játszik mindenki mindenkivel, harmadsorban a csapatok nem azonos számú mérkőzést játszanak idegenben.

A csoportkör decemberi záró fordulója után az alábbi szempontok döntenek: 1. pontszám, 2. azonos pontszám esetén az érintett csapatok egymás elleni eredménye (ha játszottak egymással!), 3. egymás elleni gólarány (ha játszottak egymással), 4. az általános gólkülönbség, 5. több lőtt gól a 3-3 mérkőzésen, 6. ha minden-minden egyenlő, az érintett két (!) csapat osztályozót játszik a továbbjutásért. A szakemberek a 6-os bekezdést is vitatják, hiszen lehet három egyenlő csapat, és ilyen helyzetre nem utal a szabályzat.

A Sepsi OSK számára egyszerű a matematika, a biztos továbbjutáshoz legalább döntetlen kell az FC Voluntari ellen, ez esetben viszont veszélybe kerülhet az első hely, ha a Craiova 1948 nagy gólkülönbséggel (3–0, 4–1) győzne Ploiestien. Az első hely megszerzése azért fontos, mert a négy csoportgyőztes saját pályán játszhat az egy-egymérkőzéses negyeddöntőben.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük