Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Szövetkeznek a Novák-rendelet ellen

A Román Labdarúgó-szövetség (FRF), a romániai Hivatásos Labdarúgóliga (LPF), valamint a romániai amatőr és nem amatőr labdarúgók érdekvédelmi szervezete (AFAN) nemzetközi eszmecserét szervezett időszerű kérdések megvitatására. A vendégküldöttségek között jelen voltak például az Európai Labdarúgó-szövetségnek (UEFA), az Európai Labdarúgó Klubok Szövetségének (ECA), az Európai Ligáknak (EL), valamint a FIFPro elnevezésű nemzetközi fociszervezet európai ügyosztályának a képviselői.

Hirdetés
Hirdetés

Az eszmecserén kiemelt hangsúlyt kapott a román Sportminisztérium 2022. évi 500-as számú rendelete, amely legfeljebb 40 százalékos részarányt engedélyezne a romániai klubokban a külföldi állampolgárságú játékosok szerepeltetésére. A rendelet értelmében egy labdarúgócsapat mérkőzésein legfeljebb 4 külföldi játékos szerepelhetne, lévén, hogy az 5 már meghaladná a 40 százalékot. Az eszmecsere vendégei erkölcsi és jogi támogatásukról biztosították a romániai tagszervezeteket a rendelettel szembeni fellépésekben. Rámutattak, a Novák-rendeletként emlegetett szabályozás sérti az európai uniós munkavállalási jogokat, a munkaerőmozgásra vonatkozó uniós egyezményeket.

Korábban Răzvan Burleanu, a FRF elnöke és Novák Károly Eduárd sportminiszter is megvitatta a rendeletet, a tárgyalásuk végén a szakszövetség vezetője azt nyilatkozta, bíróságra mennek a rendelet érvénytelenítésének céljával. Az élvonal klubjai közül ez ideig éppen a bajnok Kolozsvári CFR támadta legerélyesebben a korlátozó rendeletet, míg több más klub vegyesen nyilatkozott. A külföldieket mindig halmozó CSM Bukarest női kézilabda csapatának egyik vezetőségi tagja úgy vélekedett, a Novák-rendelet elvileg egy jó intézkedés, amely a román sport érdekeit szolgálja, ám tiszteletben kellene tartani a fokozatosság elvét, mert a hirtelen határozat sok sportcsapatot lehetetlen helyzetbe hoz, a 2022–2023 vagy későbbi időszakokra is számos külföldivel kötöttek szerződéseket, amelyek munkaszerződésnek számítanak, érvényesek rájuk az Európa Unió törvényei, rendszabályai.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük