Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Száz az új kilencven

Száz az új kilencven Sport

A Budweisert gyártó cég úgy határozott, hogy a világbajnokságot megnyerő válogatott országa kapja azt a hatalmas mennyiségű sört, amellyel a katari világbajnokságra készült, de az utolsó pillanatban bejelentett sörtilalom miatt nem tud eladni.

Hirdetés
Hirdetés

A vb szervezői a nemzetközi szövetséggel (FIFA) közösen mindössze két nappal a torna rajtja előtt jelentették be, hogy sörtilalmat vezetnek be a katari labdarúgó-világbajnokság stadionjaiban és azok környékén.

„A rendező ország illetékesei és a FIFA közötti megbeszélés eredményeként az a döntés született, hogy az alkoholos italok árusítását a szurkolói zónákra és egyéb, a szurkolók körében népszerű célállomásokra, valamint engedéllyel rendelkező helyszínekre koncentráljuk, a stadionok területéről viszont kivonjuk a sörárusító pontokat” – közölte pénteken a FIFA.

Sajtóhírek szerint a Budweiser a FIFA egyik főszponzoraként szerződésszegés miatt perre készül a futballszövetség ellen, a rajta maradó, 75 millió euró értékű sörrel kapcsolatban pedig úgy döntött, hogy azt annak az országnak adják, amelyiknek a válogatottja megnyeri a világbajnokságot.

Mint ismert, Katarban – mint arab országban – tiltott a nyilvános alkoholfogyasztás, csak erre kijelölt helyszíneken megengedett. A kicsapongások tekintetében a focirajongókra a megszokottnál lényegesen szűkösebb napok várnak. Aki először, vagy akár ismételten eljut kedvenc válogatottjával a világbajnokságra, ahol nemcsak az eredmények érdeklik, hanem a hangulatán is szeretne javítani néhány korsó sörrel, annak nemigen lesz alkalma kitombolnia magát. Az arab vébén az alkohol- és szextilalomnak tétje lesz, nem lehet alapozni a dohai kormány elnéző álláspontjára, a Korán ugyanis mindenkitől elvárja a józanságot.

Nemcsak az alkoholtilalom miatt marad emlékezetes ez a világbajnokság, hanem a korábban példátlan hosszabbítások miatt is: a hétfői Anglia–Irán csoportmérkőzésen például összesen 28 percnyi ráadást rendelt el a brazil Raphael Claus játékvezető. Pierluigi Collina, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) játékvezetői bizottságának elnöke még a torna kezdete előtt elmondta, milyen új elvek alapján dől el a hosszabbítás mértéke. „El akarjuk kerülni, hogy a mérkőzéseken 42, 43 vagy 44 perc legyen a tiszta játékidő. Ennek érdekében a cserék, tizenegyesek, gólörömök, ápolások és természetesen a VAR-vizsgálat alatt eltelt időt is ellensúlyozni fogjuk” – fogalmazott a világbajnokságot megelőző sajtótájékoztatón Pierluigi Collina.

Az angol–iráni összecsapás 28 perce mellett a Katar–Ecuador nyitómeccsen 10, a Szenegál–Hollandia összecsapáson 11.5, míg az Egyesült Államok–Wales mérkőzésen összesen 14.5 percet hosszabbítottak a játékvezetők.

A mai vb-program:

12.00 Marokkó–Horvátország (TVR 1, M4 Sport)

15.00 Németország–Japán (TVR 1, M4 Sport)

18.00 Spanyolország–Costa Rica (TVR 1, M4 Sport)

21.00 Belgium–Kanada (TVR 1, M4 Sport)

Fotó: FIFA World Cup

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük